Zčásti omezený pohyb bude po celou letošní turistickou sezonu v areálu gotického hradu v Krupce. Na jaře se zde totiž zřítila část bývalé dělostřelecké věže. Opravu musí město koordinovat s památkáři, v létě ji však provést nestihne.

Na jedné straně válcové věže zůstala ležet hromada kamení. Návštěvníci tam mají omezený přístup, po dohodě se statikem je ale její nezasažená část přístupná. Podle tajemníka města Františka Růžičky se nyní chystá projekt včetně statického zajištění věže do budoucna.

„Ten pak musíme předložit k vyjádření památkářům. Pokud nám to schválí, tak můžeme věž rekonstruovat,“ řekl tajemník s tím, že do prázdnin se to nestihne. „Chtěli bychom to ale mít hotové co nejdříve,“ podotkl zástupce města.

Gotický hrad je v majetku Krupky, která se o něj musí starat. Založený byl už na počátku 14. století pravděpodobně Václavem II., první písemná zmínka pochází z roku 1330, kdy ho od Jana Lucemburského přijal do své správy Těma z Koldic. Od roku 1621 byl neobydlený.

Park Herty Lindnerové v Krupce.
Obnova centrálního parku v Krupce už tři roky zdobí životní prostředí ve městě

V současné době je historické vyhlídkové místo v Krupce kulturní památkou, proto musí město o veškerých opravách jednat právě s památkáři, což podle tajemníka Růžičky obnovu prodlužuje, protože ne všechny městem navržené úpravy přes stanoviska památkového úřadu projdou.

Náklady na opravu věže půjdou z městské pokladny. Kolik to bude, zatím není jasné. „Zkusíme se obrátit také na Ústecký kraj, ale moc nevěřím, že bychom uspěli,“ řekl starosta Krupky Zdeněk Matouš.

Údržba hradu stejně jako dalších městských památek patří podle Matouše mezi hlavní priority města. „A to i s ohledem na to, že hrad máme v nominaci na seznam UNESCO,“ dodal.

Město na postupnou rekonstrukci hradu požaduje finanční podporu od státu. Dostat se na seznam rozdělovaných dotací ale není podle tajemníka Krupky snadné. „Rádi bychom získali peníze na komplexnější obnovu a údržbu celého hradního areálu,“ sdělil František Růžička.

Bazilika Sedmiboletné Panny Marie v Krupce - Bohosudově
Bazilika v Krupce - Bohosudově povýšila. Stala se národní památkou

Nejde totiž o první stavební havárii na hradě. Například v roce 2007 se uvolnila část kamení boční zdi, svah začal ujíždět a hrozilo nebezpečí úrazu. Záchranné práce tehdy probíhaly několik měsíců. Spojeny byly s archeologickým průzkumem, během něhož vědci objevili kamennou zeď z vrcholné fáze středověku. Šlo o původní zdivo domu a nebo hradby.

„Především mapování úseku hradeb nad Husitskou ulicí je pro nás z historického hlediska města Krupky důležité,“ poznamenal při průzkumu v roce 2007 vedoucí tehdejší výzkumné skupiny Kamil Novák.

Hrad patří k turisticky atraktivním místům v Krupce. V minulých letech prováděli turisty po hradě například studenti z bohosudovského gymnázia. Letos ale o tuto letní prázdninovou brigádu zatím není zájem.

V Krupce otevřeli novou budovu informačního centra.
FOTO: Krupka se právem pyšní. Z ruiny se stalo infocentrum hornické krajiny