Vyměnit skla, která zakrývají kolonádu v centru Teplic jako tašky střechy domu, není vůbec jednoduché. Tabulí o přibližných rozměrech metr čtvereční je zde na dva a půl tisíce.

NESNADNÝ ÚKOL PRO SKLÁŘE

Navíc pětina z nich je speciálně zakřivená. Kromě náročné montáže, kdy dělníci na plošinách musejí nejprve sundat jednotlivé tabule a následně do konstrukce zabudovat nové, nebyla snadná ani výroba skel.

Ta původní se totiž již nevyrábí. Jenže památkáři chtěli, aby kolonáda v konečné podobě vypadala stejně. Pro místní skláře to nebyl snadný úkol.

Skleněná kolonáda u domu kultury pochází z roku 1986. Od té doby město nechalo vyměnit pouze některé tabule, které časem popraskaly. Kompletní obnovy se krytá pěší zóna dočkala až nyní.

„Kromě nových skel dostane také nový bílý nátěr,“ říká za město Teplice Šárka Marešová. Za regeneraci kulturního místa v lázeňském centru Teplice zaplatí osm milionů korun.

Výměna zastřešení navazuje na první fázi rekonstrukce kolonády. Loni město nechalo vyměnit původní dlažbu, která už byla hodně narušená.

Podobně jako v případě dlažby i výměna zastřešení podléhá vzhledem k lokalitě dozoru památkářů. Ti kladou důraz na zachování původního vzhledu. „Museli jsme to zohlednit už při výrobě skel,“ podotýká Roman Koubek z teplické společnosti AGC.

Právě místní sklárenský podnik dodá na dva a půl tisíce nových skel na zastřešení celé kolonády.

„Výroba nebyla snadná. Stávající skla, která jsou na kolonádě, se už nevyrábí. Museli jsme tedy volit způsob, abychom se jim co nejvíce přizpůsobili. A to především u těch zabarvených,“ uvádí Koubek. Podle něj se museli skláři při vlastní technologii výroby skleněných desek vyrovnat také s budoucím velkým náporem slunečného záření, kterému musí zastřešení odolávat.

„Především v místech, kde se skla vzájemně překrývají, je tepelný šok opravdu značný,“ zmiňuje Koubek.

ATYPICKÝ TVAR

Pětina ze všech skel má na rozdíl od ostatních atypický tvar. Jsou zakřivená, což vyžadovalo pro výrobu speciální formy. Konečný produkt vznikal v několika sklárnách.

Kolonáda byla v letech 1977 až 1986 projektována současně s domem kultury, který na skleněnou pěší zónu navazuje. Oproti jeho syrovému výrazu je založená na kontrastu skla a robustních ocelových sloupů.

Autoři z libereckého ateliéru SIAL, které vedl Otakar Binar, chtěli znovu vytvořit odumřelou ulici v Teplicích. Z dílny SIALu pochází například také Ještěd a měli by mít co dočinění i s novým zimním stadionem v Teplicích.

Na vlastní obnovu skleněné kolonády by měly navázat práce také v samotném interiéru sousedního domu kultury. V komplexu, kam chodí Tepličané za zábavou, se počítá s modernizací vstupu a navazujícího foyer.

„Projekty jsou připravené. Nyní jsme ve fázi stavebního řízení. Je na to vyčleněno přibližně 10 milionů korun,“ uvádí ředitel Domu kultury Teplice Přemysl Šoba.