Posilněni zabíjačkovými hody, které začaly už dopoledne, sešli se všichni, kdo měli chuť se společně bavit, v sobotu ve 14 hodin před Korunou. Tady už čekal kůň Kuba s povozem a na něm kapela, připravená hrát a zpívat, byť uši pěkně zábly. Poté, co Jirka Balej v roli krále všechny přivítal, vydal se průvod nesoucí Moranu na cestu městem.

První zastávka byla u starosty Jana Zelenky. Ten už čekal na sousedy s „lyží" plnou frťanů na zahřátí, aby vyhánění zimy a nemocí z Hrobu dostalo ten správný spád. Po pěkné písničce přivázal starosta Moraně zelenou pentli a průvod se vydal na další cestu.

U bači, který čekal i s živou ovcí v náručí, došlo na další přípitek a písničku. Kuba, kterému nenalili, se rozhodl najít si občerstvení sám a v nestřežené chvíli se pustil do ochutnávání Morany. Neprošlo mu to, Morana dostala oranžovou pentli a jelo se dál. Sněhurka s princem a čarodějnicí drželi s vozem krok, ale sedmý trpaslík, který měl stejně jako ostatní triko s nápisem Svaz důchodců Hrob na zádech, se cestou někam ztratil. U školní jídelny byla zastávka delší. Kromě tekutého občerstvení tu byla připravená kefírová buchta, po které se jen zaprášilo. Místostarosta Hrobu Michael Holý byl v paruce a baloňáku s kočárkem a nákupní taškou v ruce neodolatelný a všechny bavil svými hláškami. Zato král Jiří už tekuté občerstvení odmítal. „Nerad bych jako král ztratil důstojnost," nedal se zlákat na panáka číslo pět.

Na průvod čekaly ještě další zastávky u sousedů, než se definitivně rozloučili se zimou hozením opentlené Morany do potoka.

Maškarní bál pro děti i dospělé pak podařenou akci v Hrobu zakončil. (ot)