Seznamte se. Suzuki Vitara a Volkswagen Transporter. Nové přírůstky, které město Krupka pořídilo strážníkům jako dodatečný vánoční dárek do jejich vozového parku. Dvě osobní čtyřkolky suzuki koupilo město nové, dodávkové auto převedlo od hasičů. „Modernizaci a rozšíření vybavení autoparku městské policie jsme už nemohli odkládat. Nové vozy vystřídají své dosavadní předchůdce, kteří už své mají za sebou a jejichž údržba i opravy byly nákladné,“ komentoval obměnu vozidel starosta Krupky Zdeněk Matouš.

Město se nachází na úpatí Krušných hor. Kopcovitý terén tedy pro zásahy strážníků není žádnou výjimkou. I kvůli tomu vedení radnice zajistilo nákup dvou osobních automobilů Suzuki Vitara v terénní úpravě jako „čtyřkolky“. Zaplatilo za ně včetně zimních gum téměř půl milionu korun. Strážníci budou obě auta využívat k hlídkové a terénní službě. Podle starosty si vozy díky svému provedení lépe poradí s často složitými podmínkami na komunikacích v podhorských a horských částech města. „A to hlavně v zimě,“ podotkl Matouš.

Nový skříňový automobil, který sice není nový, ale je v dobrém stavu, strážníci získali od kolegů hasičů, bude sloužit pro časté zásahy při odchytu a převozu psů, případně dalších zvířat, včetně těch uhynulých z terénu. V případě potřeby ho lze využít i k přepravě různé techniky a zařízení při speciálním zásahu. Vedení města zároveň všechna auta vybaví komunikační technikou. Včetně té, která umožní spojení z míst, kde není pokrytí mobilními sítěmi, což se stává v terénu Krušných hor.

Sklárna v Řetenicích. Ilustrační fotografie.
Odboráři z řetenické sklárny svolali mítink kvůli mzdě. Požadují její navýšení

Podle mluvčího Krupky Milana Křivohlavého bude v autech zabudovaná také oživovací a resuscitační technika pro mimořádné události, kdy strážníci často bojují o to nejcennější – zdraví a životy lidí.

Příruční defibrilátor už několikrát v Krupce pomohl. „Pro veřejnost v našem městě je to dobrá zpráva, která potvrzuje, že pro bezpečnost našich občanů a k zajištění pořádku i pomoci při záchraně životů máme potřebné podmínky, odpovídající stále vyšším nárokům dnešní doby,“ uvedl při přebírání klíčů od vozidel ředitel městské policie Jiří Petrák.

Zkrátili dojezd záchranky

V Krupce jdou modernizaci na ruku. Už před dvěma roky zde spustili systém, který krátí dojezd záchranky z 10 kilometrů vzdálených Teplic o čas, který může být rozhodující pro záchranu lidského života. Operační středisko záchranné služby vyšle přímo do konkrétního vybraného vozidla krupských strážníků výzvu s adresou, kde je potřeba zasáhnout a poskytnout neodkladnou pomoc. Ze zdravovědy proškolení strážníci vyjedou okamžitě na místo, kde jsou mnohem dříve než sanitka záchranky s posádkou. Součástí auta je také defibrilátor, který je v záchraně života velkou pomůckou. Praxe už v několika případech ukázala, že se tento systém vyplácí. Podle Petráka má vzájemná vazba se záchrankou i další výhody. Třeba místopisné. Dříve často docházelo ke zmatečným situacím, kdy se například při zásahu omylem zaměnila čísla popisná a orientační, což v kritické situaci prodloužilo dojezd záchranářů na místo.

MŠ Hrobčice má opravenou učebnu.
Mateřská škola Hrobčice má opravenou učebnu, podlaha bude hřát