Hustý dým, pronikavý zvuk parní houkačky, klapot kol a pocit, že se kolo času vrátilo o mnoho let zpátky. Tisíce příznivců železniční nostalgie prožívaly v sobotu 19. května v Ústeckém kraji doslova Vánoce. K oslavám 160 let Ústecko-teplické dráhy vypravily ČD několik zvláštních vlaků vedených parními lokomotivami Šlechtična a Štokr a na některé spoje pravidelné linky U1 nasadily historickou elektrickou soupravou známou pod přezdívkou Žabotlam.

Asi největším lákadlem byly souběžné jízdy parních vlaků. Nakonec se ovšem namísto původně plánovaných tří konala jen jedna. Ta dopolední mezi Ústím nad Labem a Teplicemi.

Souběžný průjezd dvou vlaků tažených parní lokomotivou zastávkou Proboštov.
FOTO, VIDEO: Ve znamení páry. Šlechtična a Štokr se prohnaly krajem

Zatímco rychlíková Šlechtična po celou sobotu šlapala jako švýcarské hodinky, nákladní Štokr svojí osádku řádně potrápil. Svůj pobyt v Teplicíh si neplánovaně protáhl o necelé dvě hodiny. "Štokr má poruchu kompresoru, vlaková četa intenzivně pracuje na odstranění závady," hlásil Stanislav Kořínek, bývalý dlouholetý přednosta teplické stanice.

Odjezd Šlechtičny z nádraží Teplice:

Zdroj: Deník/Roman Nešetřil

Souprava se nakonec rozjela do Mostu, tam ale parní veterán definitivně vypověděl službu. "Četa tam znovu opravovala. Vydrželi jsme tam čekat další dvě hodiny, pak jsme to vzdali a jeli zpátky jiným vlakem. Vůbec nám to ale nevadilo, je to zážitek na celý život a klobouk dolů před těma nadšencema, co se o tyhle krasavce starají," neskrývala své nadšení Mirka Štarková, jedna z účastnic zvláštních jízd. Štokra se nakonec podařilo rozhýbat a z Mostu odjel po 21 hodině. 

Centrem oslav se stalo teplické nádraží, kde také bylo původní sídlo původně soukromé Ústecko-teplické dráhy. Po dopoledním společném příjezdu obou parních vlaků účastníky jízdy přivítali hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček a náměstek primátora města Teplice Hynek Hanza.

Den prevence u OC Olympia v Teplicích
Auto srazilo kočárek na přechodu. Simulace nehody byla vrcholem Dne prevence

"Pevně věřím, že při dalším kulatém výročí tratě už naše nádraží nebude v tomto až příliš retro stavu," hořce zažertoval Hanza v narážce na neuspokojivý stav budovy a stále odkládanou rekonstrukci. Hejtman připomněl, že právě železnice měla zásadní vliv na rozvoj průmyslu a těžby uhlí v kraji.

Při pobytu souprav na jednotlivých nádražích měli všichni zájemci možnost si projít jak vozy, tak i stanoviště strojvedoucích. Zajímavé taky bylo porovnání historických strojů s těmi současnými.

Odjezd rychlíku Praha - Cheb z Teplic mezi dvěma parními vlaky:

Zdroj: Deník/Roman Nešetřil