„Po dlouhé době jsme měly volno. Nad ránem přišla do baru parta, tři Romové a jedna bílá holka, kteří začali provokovat," uvedla. Nakonec prý začali napadat její sestru a dohadovali se s ní. Sestry prý proto raději chtěly odejít, ale jeden z mužů nakonec dal její sestře pěstí. Když napadené přišla na pomoc, udeřil ji také. „Napadl nás surově, kopal do nás. Moc si toho nepamatuji. Vše se stalo strašně rychle," řekla.

Pak odešla mimo hluk diskotéky, aby zavolala policii. „Když jsem se vrátila, sestra měla opuchlou hlavu. Dívka ji praštila lahví od rumu," dodala. Skupinka prý ještě před příjezdem policie stačila utéct. Policisté ji ale nedaleko stačili zadržet.

Mluvčí ústecké policie Veronika Hyšplerová Deníku potvrdila, že policisté u rvačky v baru Max, který se nachází u silnice mezi Neštěmicemi a sídlištěm Skalka, v sobotu před čtvrtou hodinou ranní zasahovali. Podle výpovědí prý všemu předcházela slovní roztržka mezi napadenými ženami a jedenadvacetiletým mužem a jeho přítelkyní. „Když jedna z žen odcházela, muž ji údajně napadl a několikrát ji měl udeřit a sprostě nadávat. Když to viděla její sestra, šla jí na pomoc. Napadl ji také. Ženy musely vyhledat ošetření v nemocnici," popsala incident Hyšplerová.

Policisté útočníka i jeho o tři roky starší přítelkyni zadrželi. „Případ nyní prošetřujeme jako přestupek proti občanskému soužití," uvedla Hyšplerová.

Podle mluvčího městské policie Jana Novotného je bar pro ústecké strážníky velmi známým a problematickým místem. „Zasahují tam téměř každý den," řekl. Strážníci prý řeší jak rušení nočního klidu, tak různé incidenty hostů. Bar nemá dobrou pověst ani u místních obyvatel.

Neštěmická místostarostka Lenka Jaremová Deníku řekla, že se snaží ženy kontaktovat. Radnice se chce dozvědět, co se přesně stalo.

„Na internetu se k tomu šíří ohromná diskuze. Bohužel nám to nedělá dobré jméno," uvedla. Obává se, že by to mohlo rozpoutat vášně, protože do něho byli zapletení i Romové. Podle všech informací ale čin nemá žádný rasový podtext. Policie ho ani takto nevyšetřuje.

Jen v pondělí odpoledne bylo v diskuzi na stránce Ústí nad Labem přes 80 příspěvků. Některé administrátoři jako silně rasistické smazali. Lidé si ale na problémy s bezpečností v Ústí stěžují.

„Dobrá rada nad zlato, vyhýbejte se čtvrtím jako jsou Neštěmice, Krásné Březno, Trmice a Předlice, kde jich je jako máku na poli. Je to děs! Jsme tu vůbec v bezpečí? A co naše děti," ptá se Ivett Králová. „Mě zaráží, že se nikdo těch dvou nezastal, jsem ženská, a i tak bych je v tom nenechala a to nemluvím o svém chlapovi, který by je rozsekal. Cikáni jsou verb.., ale náš strach z nich a lhostejnost k ostatním je děsná," dodává Lena Černohorská.

Někteří lidé varují před jednostranným odsouzením incidentu. „Obou žen je mi líto, uhodit ženu může jen srab. Jenže poslední dobou se mnohokrát ukázalo, že cikáni byli obviněni z útoku neprávem. Počkejme se soudy až po vyšetření celé události," napsal například Marek Thieme. (VL)