„Loni jsme sraz kvůli mrazům museli zrušit a když včera pršelo, obávali jsme se, jestli nám to pro změnu nepřekazí rozblácená louka. Ale je to dobré, je hezky a děti tak stráví dopoledne na čerstvém vzduchu," přivítal nás v cíli Jaroslav Feller a hlídce, která právě dorazila, naléval teplý čaj.

„Závodí jedenáct hlídek a převažují děti, starší družstva jsou tu tentokrát jen dvě, Duchcov má smíšenou hlídku. Trochu se na účasti podepsaly chřipky, kvůli nemoci nedorazili Modlanští a Lhenice," popsal nám účastníky srazu, který pojali i jako tematický výlet, Jaroslav Feller.

Hlídky postupně absolvovaly střelbu ze vzduchovky, zdravovědu, hod špalíkem, topografii, požární ochranu a v cíli pak na ně čekalo vaření a tvorba plastiky z přírodních materiálů.

Pro mladé hasiče je to poslední branný závod před krajským kolem.

Podívali jsme se na plastiky, které z větví, suché trávy, mechu a kamínků vznikaly pod šikovnýma rukama malých hasičů a jejich vedoucích, kteří všichni začínali stejně jako dnes jejich malí svěřenci.

Nahlédli jsme i do kotlíků, kde se vařil nejen guláš. „To ještě sami nevíme, co to bude," smáli se na náš dotaz duchcovští hasiči a usilovně míchali plný kotlík.

K našemu překvapení si v hasičské kuchyni pod širým nebem troufli i na rajskou, polévku s knedlíčky, karbanátky nebo palačinky.

Maminky mohly být spokojené. Jejich malí „soptíci" se jim vrátili domů vyvětraní, příjemně unavení, plní zážitků ze závodů a navíc nabaštění z jídla, které si sami uvařili.