V mládí tam chodil do astronomického kroužku. Spíše než pozorování nebeského divadla ho ale zajímala dobře zásobená knihovna. „Měli v ní totiž velkou zásobu sci-fi literatury, která mě tehdy hodně zajímala,“ vzpomíná 54letý Zdeněk Matouš. Na hvězdárnu na Písečném vrchu v Teplicích se vrátil v minulých dnech, aby se podíval, jak se zařízení po letech změnilo. „Nedá se to vůbec srovnávat. Dnes jsou jiné podmínky. Za nás tu byl jeden dalekohled a pár židliček. I okolí se změnilo, stromy poněkud vyrostly,“ popisuje současný stav.

Den otevřených dveří Sociální agentury v Teplicích a představení hlasového majáčku pro nevidomé.
FOTO: Nevidomým pomáhá v Teplicích nový majáček

Hvězdárna na Písečném vrchu je prakticky nová. Za kompletní rekonstrukci zaplatil kraj, který je jejím zřizovatelem, okolo 25 milionů korun. „Bylo to ale potřeba. Předchozí stavba už nevyhovovala. Dnes je to moderní centrum, kde se mohou vzdělávat mladí lidé se zájmem o astronomii,“ uvedl hejtman Oldřich Bubeníček, který se přijel do zařízení v rámci slavnostního otevření podívat.

Zájemci o astronomii v Teplicích jsou. Už v minulosti z objektu se dvěma kopulemi vzešla řada odborníků. Kromě stávajícího ředitele Zdeňka Moravce to podle předsedy České astronomické společnosti Petra Heinzela byli vědečtí pracovníci Alexander Seidl či Michal Varady z Katedry fyziky ústecké vysoké školy. „Jsem rád, že nyní mají šanci tímto špičkovým zařízením projít i další,“ poznamenal Heinzel.

Opravy trvaly rok. Nová je celá středová část, původní zůstaly pouze obě boční kopule pro dalekohledy. Kapacitně se zařízení zvětšilo. Součástí je i kinosál pro 60 diváků. „Novinkou je vyhlídková střecha, která slouží k tomu, abychom tam mohli postavit přenosné dalekohledy pro pozorování,“ doplnil Zdeněk Moravec.

Práce na modernizaci byly náročné. Ještě před demoličními pracemi se musely složitě odmontovat a uklidit těžké dalekohledy. Komplikace pro dělníky nastaly po zbourání hlavní budovy. Původní základy byly totiž cihlové a nedaly se použít pro nový objekt, což stavbu zbrzdilo a také prodražilo, stejně jako práce na kanalizaci ve skalnatém prostředí. Nakonec se vše podařilo dotáhnout a pozorovací místo může opět sloužit veřejnosti. Do konce září bude otevřeno od čtvrtka do neděle.

Jedním z těch, který může vizuálně porovnávat stavy před a po rekonstrukci, je senior Josef Kremlička. „Bydlím kousek odsud a chodím okolo denně se psem. Dříve to působilo komunisticky jako stavba z betonu a skla. Dnes to s tím dřevěným obležením krásně zapadá do přírody,“ hodnotí Kremlička změnu.

Spisovatel Ladislav Muška slavil 90 let s přáteli
Spisovatel Ladislav Muška slavil 90 let s přáteli