„Nejvyšší správní soud zamítl kasační stížnost žalovaného Městského úřadu Duchcov a potvrdil, že k povolení výstavby fotovoltaické elektrárny chyběly zákonem požadované výjimky a souhlasy z oblasti ochrany životního prostředí. Tato povolení neexistovala ke dni vydání rozhodnutí o umístění a povolení stavby v roce 2009, ani ke dni podání žaloby veřejným ochráncem práv v roce 2012 a vlastník elektrárny je nemá ani v současnosti. Stavba je už přitom od roku 2011 v trvalém provozu," řekla mluvčí veřejné ochránkyně práv Iva Hrazdílková.

Elektrárnu na Moladvě vybudovala firma Talwin. Podle soudu jde o černou stavbu. Co s ní bude dál je otázkou. Ve hře jsou vlastně už jen dvě varianty: bourání nebo odvolání se k Ústavnímu soudu. Předseda společnosti Talwin Ahmad Raad se v médiích vyjádřil ve smyslu, že musí vše probrat s akcionáři a do té doby nebude věc komentovat. Podobně reagoval i Městský úřad v Duchcově. „Ještě jsme neobdrželi písemné odůvodnění Nejvyššího správního soudu. Výsledek bude projednán s naším právním zástupcem. Na žádost vlastníka bylo obnoveno stavební řízení, které bylo na základě podaného odvolání zastaveno. V současné době věc řeší Krajský úřad Ústeckého kraje," zní prohlášení Městského úřadu Duchcov.

Soudy už dříve přiřkly dvěma úřednicím duchcovského stavebního úřadu, které žádost firmy Talwin na výstavbu elektrárny posuzovaly, půlroční podmíněné tresty za zneužití pravomoci.

Stavební povolení totiž vydaly, aniž by měla firma souhlas se zásahem do krajinného rázu, stanovisko o vyloučení významného vlivu na příznivý stav ptačí oblasti a výjimku z ochranných podmínek zvláště chráněných druhů rostlin a živočichů. (kos, red)