Působí to na psychiku. Přichází únava. Nikdo z těch chlapů si to tam ale nepřipouští. Zůstávají dál v centru oranžové ničivé hrůzy.

Hasiči si u rozsáhlého požáru lesů v Hřensku sahají na své fyzické dno. V boji s plameny jim tam pomáhá těžká technika ze země i ze vzduchu, ale hlavní zásah je na nich.

Požár v Českém Švýcarsku.
ONLINE: Požár v Českém Švýcarsku je zlikvidován. Evakuovaní se mohli vrátit domů

„V takových případech to není vůbec jednoduché. Hodiny s dýchacím přístrojem na zádech, v ruce těžké hadice. Do toho musíte dávat pozor, aby na vás nespadl hořící strom,“ líčil ze zkušeností Karel Hirsch, který je velitelem jednotky dobrovolných hasičů v Hrobu na Teplicku. I jeho svěřenci jsou nyní v Hřensku, kde pomáhají bojovat proti ohnivému peklu.

Ne všichni jsou vybavení lehkou uniformou, kterou používají hasiči pro zásah zejména při požárech ve venkovním terénu. „Kdo ji nemá, musí nosit třívrstvou. Ta už něco váží. A když si k tomu přibalíte dejchák a další věci, které musíte mít u sebe při požáru lesa, kde se nedá v kouři dýchat, není to vůbec snadné,“ popisuje hasič.

Oheň hasí vojenská helikoptéra a dvě letadla. Vodu jim doplňují uprostřed nesnesitelného vedra dobrovolní hasiči, například telnická jednotka, ve které dobrovolně slouží i zdejší starosta Jan Doubrava.
Hasič Jan Doubrava: Nejhorší bylo ve vysílačce slyšet, že se oheň blíží k domům

Důležitý je v takových situacích odpočinek. Aby si zasahující jednotka odfrkla, „vychladla“ a mohla se osvěžit. „Ten tu zrovna máme, ale jen pár chvil,“ hlásil Hirsch přímo z místa dění na Mezné v požárem zasažené lokalitě.

„Nikdo tu nechce dlouho čekat, až se plameny dál rozšíří. Bojujeme dál,“ zmínil v úterý dopoledne.