Čtyři roky vedl Bílinu jako starosta, do dalších let ale důvěru už nedostal. Proto po říjnových volbách skončil v opozici. Na město jako takové ale 65letý Oldřich Bubeníček (KSČM) nezanevře. „Naopak. Žiji tu už přes 40 let a mám Bílinu stále rád,“ říká exstarosta a hejtman Ústeckého kraje.

Uplynulé čtyři roky hodnotí kladně. „Podle mě jsme toho pro město udělali dost a je to také vidět. Radost mám především z modernizace nemocnice, kam se nám podařilo sehnat řadu odborných lékařů. Máme tu mamograf, což je na takto malou městskou nemocnici docela unikát. Otevřeli jsme zubní pohotovost, která na Teplicku chyběla,“ ohlíží se bývalý starosta.

„Další velkou investicí byla rekonstrukce náměstí, která se dokončuje,“ doplňuje.

Bílina rozsvítila vánoční strom, kapela Lunetic zaplnila náměstí
Bílina rozsvítila vánoční strom, plné náměstí se bavilo kapelou Lunetic

Po malé revoluci, kterou letos v říjnu na bílinské radnici zařídili voliči, bude bývalý starosta další kroky města sledovat už jen z pozice opozičního zastupitele. Že by však měl po odchodu z vedoucích městských pozic více volného času na rodinu, nevidí příliš reálně.

„Dva roky ještě zůstávám hejtmanem kraje. Pak teprve přijde ten správný čas odejít z vrcholné politiky a věnovat se naplno vnoučatům. I když už nyní se snažím s rodinou trávit co nejvíce dnů,“ svěřuje se.

Do čela Bíliny se po říjnových volbách poprvé v historii postavila žena, a to Zuzana Schwarz Bařtipánová (ANO 2011), která byla v předešlém volebním období Bubeníčkovou pravou rukou. Právě ona bude muset podle svého předchůdce pokračovat v rozdělaných plánech.

Z ustavujícího zastupitelstva v Bílině, starostka Zuzana Schvarz Bařtipánová.
Hejtman skončil v opozici. Bílinu v dalších čtyřech letech povedou dvě ženy

„Což je například řešení dopravy. Řadu let plánujeme obchvat, respektive nový průtah městem, který by ulehčil obyvatelům od zplodin z výfuků aut, která pouze Bílinou projíždějí,“ zmiňuje jeden z dosud nevyřešených problémů Bubeníček.

Po skončení „starostování“ ve městě pod Bořněm se bude nadále věnovat svému hejtmanskému postu v rámci Ústeckého kraje. „Ještě dva roky. Kandidovat znova ale nebudu. Chci si odpočinout,“ přiznává.

Vést město velikosti Bíliny, která má přibližně 17 tisíc obyvatel, přináší podle Bubeníčka obrovské zkušenosti. „Máte možnost věci ovlivňovat a také vidíte, zda se konkrétní úkoly podaří či nikoli. Poznáte nespočet nových lidí, se kterými spolupracujete či jednáte. Když se něco povede, lidé vás nějak zvláště nechválí. Pokud se ale něco nepovede, jste hned terčem kritiky,“ nechává nahlédnout pod pokličku práce čelního představitele města jeho bývalý starosta.

Na to, jak se vyrovnat s kritikou, má svůj osvědčený recept. „Jde především o to, od koho kritika přijde. Když víte, že se nezakládá na pravdě, tak je potřeba to brát s nadsázkou a přehledem svým vlastním. Už mám přeci jen nějaký věk na to, abych se zbytečně nerozčilovat a nenervoval,“ podotýká Bubeníček.

Generální ředitel vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s. Michal Klíma na Setkání s hejtmanem Oldřichem Bubeníčkem.
ON-LINE: Setkání s hejtmanem Oldřichem Bubeníčkem. Vše o dopravě v kraji