Na Moldavě jsou místy až dva metry sněhu! Mimo provoz zůstává stále silnice z Moldavy do Nového Města číslo 382. Vítr tam vytvořil neprůjezdné sněhové hradby. "Místy jsou dva metry sněhu. Fréza udělá cestu a kvůli silnému větru za 20 minut nepoznáte, že tam jela," řekl ve středu odpoledne místostarostka horské  Moldavy Eva Kardová  a dodala: "Každou zimu se alespoň na jeden den silnice uzavře, protože sníh se nestačí odklidit. Ale do dvou dnů to poleví. Teď má takové počasí prý trvat až do soboty."  

Klíčová je pro Moldavu silnice 382. Vedení obce se domlouvá se Správou a údržbou silnic jak zabezpečit průjezdnost úseku Moldava – Vitiška. Plán je takový, že stroje SÚS by měly jezdit v noci  a  ve čtvrtek ráno se k nim přidá obecní technika. „Na silnici 382 je ale bohužel 6 až 8 zapadlých aut. Řidiči nerespektovali zákaz vjezdu a kvůli nim teď silničáři nebudou moci protahovat,“ uvedla místostarostka.  

Sněhová kalamita stopla i provoz lyžařského areálu Bouřňák. Původně tam měla být od rána v provozu Hrobská sjezdovka, ale vedení areálu rozhodlo o jejím uzavření. Vlekaři se nyní věnují úpravě svahů pomocí rolby, tak aby mohl být areál zase co nejdříve otevřen. Problém byl se dostat po silnici z Krupky na Komáří vížku.

Bouřňák pustil sněžná děla.
FOTO: Do hor se vrátila zima, Bouřňák pustil sněžná děla

Počasí si vyžádalo i několik nehod. Například ráno na zasněžené silnici z Oseku na Dubí boural linkový autobus. Skončil ve škarpě, ale nikomu se nic nestalo. 

Silničáři a pracovníci zimní údržby mají plné ruce práce s odklízením sněhu na silnicích na Cínovci. Místy je ho až 50 cm. "Je to paráda. Člověk je po pás ve sněhu. Až se podaří vše protáhnout a zprůjezdnit tak to bude konečně ta pravá zima pro běžkování a výlety. Takové sněhové mantinely jsme tu ještě nezažili," řekl při pohledu na odfrézovanou cestu Ondřej Bula z hotelu Krušnohorský dvůr na Cínovci.

Ve fotogalerii se můžete podívat na video jak velký traktor s férou odklízí sníh na Cínovci. 

Nehoda autobusu na silnici Osek – Dubí.Zdroj: FCB Petr Stolař