První stopy na filmový pásek kamera v lázeňském městě nasbírala v neděli. Včera odpoledne v Teplicích padla poslední klapla. Nikoli ale filmová. Natáčení je přibližně v polovině.

Cyklus Bohéma, pod režijní taktovkou Roberta Sedláčka, ukáže osudy prvorepublikových hvězd stříbrného plátna za druhé světové války a po ní. Kupříkladu Vlastu Buriana si zahraje Vladimír Javorský, Jaroslava Marvana ztvární David Novotný.

„Vaše divadlo nám posloužilo v celé své historické kráse. Prakticky jsme ani nemuseli nic pro potřebu dobových záběrů upravovat," pochvalovala si produkční Jana Veselá, která nás do natáčení zasvětila.

Okolo divadla po celé čtyři dny parkovala desítka aut české televize. Technici od kamery a zvuku, maskéři, kostymérky, stavěči scén, kompars, stravovací prostor," to vše na pár dnů v centru Teplic obsadilo okolí divadla.

Ve středu se točilo v divadelní kavárně. Před kamerou jsme zastihli například herečku Petra Jungmanovou, které hrála například v dobovém seriálu České století, nebo se objevila v seriálu Ulice či ztvárnila jednu z rolí v seriálu Četnické humoresky.

Nově vznikající seriál Bohéma ukáže, co se dělo mimo zraky kamer a jak tenká mohla být hranice mezi bohémským životem ve filmových studiích a smrtí v koncentračním táboře. Scénář popisuje, jak se Vlasta Burian, Jaroslav Marvan nebo Oldřich Nový vyrovnali s nacistickou a později komunistickou propagandou. Kdo dělal kompromisy a kdo obětoval kariéru. Režisér Robert Sedláček tak vytváří filmový cyklus, který nahlíží za oponu hvězd filmů pro pamětníky. Poslední klapka by měla být v květnu, pak přijde práce ve střižně.

Natáčí se v barrandovských ateliérech, na mnoha historických pražských lokacích, rovněž v Plzni a Mladé Boleslavi.

Na televizních obrazovkách bude seriál příští rok. Včetně záběrů z teplického divadla, které se tak zcela poprvé objeví v takovém rozsahu ve filmu.