Vedení města se přihlásilo do soutěže 5G pro 5 měst. Pořádala ji ministerstva průmyslu a pro místní rozvoj. Samosprávy měly co nejkonkrétněji uvést, na co přesně se budou 5G sítě používat. Bílina sází na bezpečnost. 5G chce použít k připojení kamerového systému, kterému mají sítě nové generace pomoci snížit současnou přetíženost datových přenosů.

„Pomocí této technologie bude významně posílen městský kamerový systém pro zvýšení bezpečnosti,“ přiblížila starostka Bíliny Zuzana Schwarz Bařtipánová.

Do soutěže se přihlásilo celkem 57 měst. Bílina si svého úspěchu v takové konkurenci považuje. Starostka netajila své překvapení a radost. „Moc mě to těší. Příliš jsme v to nedoufali,“ komentovala.

Alica Štefančíková, Radek Spála a Jan Štíbr (zleva)
Kraj neprodloužil smlouvy ředitelům galerií a muzea. O důvodech mlčí

Někteří lidé v Bílině tomu zatím příliš nevěří. „Aby to nebyla jen taková bublina. To se kvůli tomu vymění kamerový systém, aby rozeznal psa od člověka?“ ptal se student Lukáš ze sídliště Za Chlumem.

Právě postupná modernizace kamerového systému včetně počítačového zabezpečení s projektem souvisí. „Počítáme s tím do dvou let,“ poznamenala starostka. „V důsledku úspěchu s naším projektem pro to zřejmě dodatečně navýšíme peníze v rozpočtu,“ dodala.

Mýty o škodlivosti

Se zprávou o vzniku sítě páté generace koluje také celá řada mnohdy nepravdivých nebo neúplných informací. „Pokud to někdo sleduje, já velmi okrajově, tak ví, že pro lidské zdraví to moc dobré není,“ reagovala například Míla Šmoková. 

Podle Inovačního centra Ústeckého kraje (ICUK) jsou tyto obavy naprosto zbytečné. „Informace o škodlivosti 5G sítí vycházejí často z internetových stránek, jejichž obsah lze označit za lživý, za fake news. Žádná odborné studie nezjistila to, že by 5G sítě měly škodlivé účinky na lidský organismus. Tyto sítě budou fungovat na frekvenci uvolněné z televizního vysílání, které je běžnou součástí našeho života,“ reagoval Ondřej Klein z ICUK.

Objekt ve vnitřní části Benešova náměstí v Teplicích, funguje tam informační centrum a jsou tam také veřejné toalety.
Teplice rozšíří informační centrum a zvelebí sousední veřejné toalety

Vedle Bíliny uspěly i Karlovy Vary, Jeseník, Plzeň a Ústí nad Labem. Díky vysokorychlostnímu bezdrátovému internetu se Ústí bude moci například zapojit do testování autonomních vozů v běžném městském provozu. Krajské město vedle toho plánuje také rozšířit datovou platformu Ústeckého kraje Portabo. „V podstatě se jedná o sdílené úložiště, kam se budou nahrávat data z oblasti dopravy, kultury nebo třeba sportu. Platforma bude také využívána pro shromažďování statistických údajů. Občané měst budou moci tyto údaje získávat,“ doplnil Klein.

Superrychlý internet bude provozovat společnost Vodafone. „V lednu budeme mít se zástupci této firmy schůzku, na které budeme řešit technické záležitosti. V tuto chvíli neumím říct, zda se budou moci k tomuto internetu připojovat lidé prostřednictvím mobilů,“ řekl Klein. V současné době se umí některé, zejména drahé mobilní telefony připojit vedle 4G sítě také k té nejrychlejší. Hlavním přínosem 5G sítí je zhruba desetinásobné zrychlení přenosové rychlosti a a podstatné snížení odezvy oproti standardu 4G.

Hornická nemocnice s poliklinikou Bílina.
Krajští zastupitelé řešili nemocnice. Bojují s nedostatkem peněz a personálu