„Můžete mi říci, proč ničíte ty stromy, které tu rostou takových let?“ Ptá se pracovníků technických služeb žena, která vyšla obtěžkána pytlem s odpadky z jednoho z okolních domů.

A přesně takových dotazů si musejí muži v modrých uniformách společnosti Marius Pedersen vyslechnout během dne ještě několik. Prý to je normální.

V Kollárově ulici padá k zemi jednadvacet javorů. Musejí ustoupit rekonstrukci, kterou má v plánu město.

„Zajímalo by mne, zda je opravdu nutné pokácet stromy, které zde rostly desítky let. Jako rodilému Tepličákovi je mi to ale opravdu hodně líto. Nejdřív v této ulici padly k zemi lázně, teď půjdou i javory,“ reaguje na kácení Zlata Jílková. „Lámali si stavaři hlavu s tím, jak to udělat, aby stromy kácet nemuseli, nebo zvítězila nejjednodušší možnost s následnou výsadbou nových stromků,“ doplnila.

Lubomír Hostek se zase obává, aby nové stromy opět neponičily novou silnici, která tu bude.

Příslušný odbor magistrátu a potvrdili to také pracovníci technických služeb přímo na místě, jsou na takovéto reakce prakticky už zvyklí. „To máte tak, když jsme třeba na sídlišti pokáceli strom, tak nám děkovali lidé ze spodních pater v panelovém domě, že konečně mají doma světlo. Ti z horních pater zase nadávali, proč to děláme, že ničíme zeleň. A vůbec je nezajímalo, zda je strom zdravý nebo ne,“ říkal mladý muž, který včera s frézou likvidoval zbytky pařezů v Kollárově ulici.

O tom, proč se kácí stromy v této ulici, informuje na svých stránkách teplický magistrát. Lze se zde dočíst, že to je kvůli plánované kompletní rekonstrukci ulice. „Náhradní výsadba 23 ks javorů bude provedena na podzim,“ slibují zde zaměstnanci města.

V rámci jarní péče o stromy v Teplicích dojde letos k dalšímu tzv. hlavovému řezu v některých alejích v ulicích. I toto se již v minulosti stalo terčem stížností ze strany obyvatel. Budeme se tomu věnovat v dalších vydáních Teplického deníku. Město už zveřejnilo na svých stránkách vyjádření odborníka, který hlavový řez vysvětluje.(pem)