„Zatím se nijak nepřipravuji. Čekám, zda se skutečně kadeřnictví otevřou a za jakých podmínek. Budu potřebovat ve větší míře objednat zboží a do měsíce za něj zaplatit. Pokud bych ho objednala teď a nakonec neotevřela, nevydělala bych na něj a neměla jak za něj zaplatit,“ sdělila majitelka žateckého kadeřnického salonu Hanka Holubová.

Po letech praxe si svůj vlastní salon otevřela loni počátkem března. Za pár dní ho musela kvůli covidovým opatřením zavřít, pandemie její podnikání výrazně ovlivnila. „Neměla jsem šanci si vytvořit nějaké úspory. Splácím úvěr, který jsem si na vybavení kadeřnictví vzala,“ popsala.

Zákaznice po oznámení termínu možného otevření českých kadeřnictví jí už volají, objednávky na květen přijímá. Ale zatím jen na některé dny, plánování má z rodinných důvodů komplikované. „Mám malého syna a nevím, kdy se v Žatci otevřou mateřské školy,“ vysvětlila.

Výživová poradkyně a trenérka Petra Šmeráková
Nepřepalte start. Po pauze začínejte se cvičením pozvolna, radí žatecká trenérka

Podle současných informací bude možné navštívit kadeřnictví v režimu jeden na jednoho a pouze s negativním testem, po očkování nebo potvrzení o prodělané nákaze. Elektronická verze tohoto potvrzení by podle ministra zdravotnictví Petra Arenbergera měla být dostupná do tří týdnů. 

„Pokud toto nařízení bude platit, budu to dodržovat. Jednak se nemoci bojím, jednak by pro mě případná pokuta byla velkým problémem,“ dodala.

Podobně hovoří majitelka lounského kadeřnictví Marakeš Markéta Janková. „Zatím se nijak nepřipravujeme, čekáme, co bude. Na otevření budeme ale připraveni celkem rychle,“ ujistila. Objednávky začíná přijímat, stanovená hygienická opatření je připravená dodržovat. Věří, že se stejně tak k tomu postaví zákaznice.

Městská knihovna v Žatci.
Budova žatecké knihovny soutěží v klání Náš evropský projekt. Pošlete jí hlas

Ani Bohuslava Herrmannová, která s kolegyní provozuje kadeřnictví a holičství v Lounech, se na ohlášené datum nijak nepřipravuje. „Místnosti jsme už dřív vymalovali, uklidili, máme je připravené,“ sdělila. Má stálou klientelu, zákaznice a zákazníky nyní stříhá doma. „Myslím, že se lidé nebudou chtít testovat. Uvidím, zda vůbec otevřu, nebo budu chodit za zákazníky dál domů,“ řekla.

Majitelka mosteckého kadeřnictví Cross Lucie Krognerová přemýšlí, co všechno bude muset před případným otevřením udělat, s konkrétními kroky ale zatím vyčkává. Zákaznice ve větší míře neobjednává, jen stálé klientky. „Nerada bych vše musela zase rušit, jak se už letos jednou stalo,“ připomněla.

Kadeřnický salon GREY v Ústí nad Labem je stejně jako ostatní řadu měsíců zavřený, jeho majitelka Šárka Žemberyová ho pomalu začala připravovat k otevření. „Je ho potřeba uklidit, půl roku tam nikdo nebyl,“ zmínila s tím, že zákaznice se už ozývají. „S objednávkami počkám na příští týden podle aktuální situace,“ dodala.