„Z letošní celkové částky na investice 1,27 miliardy korun dáváme téměř 80 %, tj. 992 milionů korun, na obnovu vodohospodářského majetku společnosti a 278 milionů korun na strategické investice, říká Bronislav Špičák, generální ředitel Severočeské vodárenské společnosti.

Stavba v Teplicích Sobědruhách je podle něj z kategorie strategických, legislativou vyvolaných investic.

„Převedením odpadních vod od 18 obyvatel z ulice U Zámečku do kanalizační sítě zakončené na ČOV Bystřany místo jejich vypouštění bez přečištění přispějeme ke zlepšení životního prostředí."

CO SE KONKRÉTNĚ V SOBĚDRUHÁCH UDĚLÁ?

Jednotná gravitační kanalizace z kameniny vnitřního průměru 200 a 150 mm odvádí odpadní vody od 18 obyvatel v ulici U Zámečku výústí TP 09 bez přečištění do bezejmenné mělké strouhy u železniční trati Ústí nad Labem Teplice, což je z hlediska legislativy nevyhovující stav.

V rámci investiční akce SVS dojde k realizaci opatření, kdy budou odpadní vody z ulice U Zámečku podchyceny novou kanalizační šachtou a svedeny novým úsekem kanalizace do kanalizačního systému města zakončeného na ČOV Bystřany.

Pro novou stoku se použije potrubí z kameniny vnitřního průměru 250 mm v délce 154 metrů. Nový úsek bude napojen na stávající betonovou kanalizaci vnitřního průměru 800 mm pomocí navrtávky.

Stávající kanalizační výusť bude zazděna a nevyužitý úsek kanalizace v délce osmi metrů bude zaplaven cementopopílkovou směsí. Stavba je realizována v otevřeném paženém výkopu.

Závěrem dojde k obnově povrchů komunikací a zeleně v rozsahu dotčeném stavbou.

Investorem stavby je SVS. Stavební práce probíhají, a podle schváleného harmonogramu mají být dokončeny do konce tohoto měsíce. Je to jedna ze staveb pro okres Teplice, kde SVS pro rok 2016 naplánovala celkem 25 staveb k obnově majetku i strategických (vyvolaných legislativou), a to o celkovém objemu investic 152,1 milionů korun bez DPH. (jh)