V areálu o rozloze téměř 30 tisíc metrů čtverečních na severním okraji města v dalších letech vzniknou skladovací haly, ve kterých najde práci až 60 lidí z Bíliny. Společnost JTH, která objekty od města koupila za zhruba čtyři miliony korun, chce nové skladové centrum otevřít za dva roky.

První fáze přeměny této lokality představovala srovnání starých armádních budov se zemí. Kus historie Bíliny se ale symbolicky vrátí zpět na své místo. „Sypký materiál z drtičky budeme recyklovat. Zpětně ho využijeme při stavbě nového areálu,“ řekl ředitel skupiny JTH Jaroslav Třešňák.

Doprava v Bílině. Průtah městem podél řeky je zahuštěný. Obchvat by městu hodně pomohl.
Jak dostat auta z centra Bíliny? Nahnat je do dlouhého tunelu

Investice do nových hal přesahuje 100 milionů korun. Lidem z Bíliny by to mělo přinést nové pracovní příležitosti. „Při hledání zaměstnanců budeme preferovat místní. Kromě administrativní síly bude velká poptávka po profesích jako vrátný, manipulační dělníci, řidiči, údržbáři a další,“ uvedl mluvčí skupiny JTH Karel Schön.

MUSÍ SPLNIT PODMÍNKY

Přeměnou bývalých kasáren na moderní skladové centrum se investor zavázal k tomu, že musí vybudovat příjezdovou silnici do přilehlého městského sběrného dvora a do čtyř let od získání stavebního povolení na místě vybudovat sklady. Po jejich dokončení v nich musí po dobu minimálně pěti let udržet nejméně 20 pracovních míst. Nesplní-li některou z podmínek, hrozí mu desetimilionová pokuta.

Podle vedení Bíliny byly kasárny pro město přítěží. Objekt město získalo od státu. Hlavní budovy dlouho chátraly a na nějaké změny v režii radnice chyběly peníze.

„V minulosti jsme se několikrát pokoušeli o získání dotací na likvidaci areálu,“ vzpomíná Josef Horáček, který stál v minulém volebním období v čele města Bíliny. Ze záměru tak nakonec sešlo.

Kasárny stály na okraji města od poloviny 19. století. Sloužil v nich mimo jiné i arcivévoda Karel, následník rakouského trůnu.

Bílina - centrum. Ilustrační foto.
Střed Bíliny se promění, přibude míst pro relaxaci