„Peču si tradičně sama podle osvědčených receptů. V poslední době i pro staré rodiče a pro rodiny svých dětí. Sice strávím nákupem surovin a pak u trouby spoustu hodin, ale vůbec si nedovedu představit, že bych pečení vypustila. Ani moji blízcí by mi to neodpustili," hrozí se Ústečanka Květa Švarcová.

Jednak prý ví, co jí. Pak také ušetří. A v neposlední řadě příprava cukroví pro ni neodmyslitelně patří k předsváteční atmosféře. Krásně provoní celý byt.

„Je to zbytečnost," myslí si naproti tomu Markéta Králová. „My jsme doma nikdy nepekli a nepřipadala jsem si nijak ošizená. Takže nepeču ani já. Cukroví koupím a ušetřený čas raději věnuji rodině. Moje Vánoce nejsou o shonu, ale o pohodě," řekla.

Kdo smýšlí stejně, nebo nepeče z jiných důvodů, cukroví si pořídí snadno, možností v různé kvalitě i cenách je v Ústí dost.

Největší ústecký výrobce, Inpeko, jím začal zásobovat své prodejny už ´teď v listopadu. „A budeme jej vyrábět a dodávat až do posledního předvánočního týdne," ujistil výrobní ředitel Miroslav Kubín. Objednávky firma žádá jen u velkého množství, balení od 100gramových po kilová jsou k dispozici bez nich.

„Sněhové pečivo ve třech druzích, pusinky, dvoubarevné, pět druhů lineckého, máslová srdíčka, vanilkové rohlíčky, kokosky i vánoční mix," popsal obchodní ředitel Pavel Müller jejich nabídku.

Poprvé Inpeko nedodává své cukroví do marketů. Ne že by nechtělo, neměly prý zájem ony z cenových důvodů.

Místo toho mnohé nabízí „zboží vyrobené v EU", tuzemští výrobci míní, že v Polsku.

Přes růst cen surovin ceny cukroví z Inpeka zůstaly stejné jako loni, pohybují se od 18,30 (sněhové pusinky 100 gramů) do 133 korun (vánoční cukroví, mix 1 kg). Vedle celých balení si lze v jejich prodejnách nechat cukroví i navážit, v tomto případě je na výběr pět druhů.

Pekařství a cukrářství Třebenice nabízí ve svém obchodě u Hraničáře možnost si cukroví do konce listopadu objednat. Šest až sedm druhů, celkem půl kila, přijde na 130 a kilo na 260 korun. „Vše je dělané ručně," zdůraznila majitelka firmy Jana Šubrtová.

Poctivé suroviny vedou

Do stejného data přijímají objednávky také v Dárcích od Zdeňky na Masarykově třídě. Zákazník si tu může objednat mix šesti druhů, vanilkové rohlíčky, linecké slepované, ořechy, ořechové košíčky, išelské dortíčky a máslové stříkané, v libovolném poměru, anebo jen některé z nich. Za kilogram zaplatí v průměru 340 korun.

„Vše je z poctivých surovin, z másla, čokolády, rumu, žádných náhražek, cukroví nikomu neztvrdne," ujistila majitelka Zdeňka Housová. Když se jim podaří napéct více, bude prý i volně v obchodě, na váhu. Už teď jsou tu k mání „vzorky".

Do 6. prosince, ale raději dříve, protože jejich jediná cukrářka je dost vytížená, si mohou zamluvit zájemci cukroví i v Domově pro seniory na Severní Terase.

Za směs pěti druhů v kilogramovém balení tu chtějí 345 korun.

A na kolik přijde cukroví Květu Švarcovou? „V průměru na 50 Kč/kg," tvrdila. Ovšem máslo, cukr, mouku i vejce pořídila ve slevových akcích a ořechy měla vlastní. (jh)