Mísit se bude s vůní jehličí z výstavy Vánoční stromeček, o kterou se před informačním centrem postaraly děti z místní Mateřské školky Hornická. Pak už stačí jen vstoupit a nasát tu pravou adventní atmosféru.

Za Vánočními tradicemi v Oseku míří každoročně návštěvníci nejen z Teplicka, ale i z Německa. Letos se konají o víkendech 9. - 10. prosince a 16. - 17. prosince, vždy od 10 do 17 hodin.

„Informační centrum i letos nabídne ukázku zdobení perníčků, tvorby adventních věnců, vánočních ozdob či výrobků ze dřeva a proutí. Zájemci si tu mohou vytvořit i vlastní vánoční ozdobu z foukaného skla,“ připomněla vedoucí infocentra Iveta Soukupová.

V Teplicích se v neděli večer rozzářily vánoční stromy pro letošní advent.
FOTO: Už září! U rozsvíceného stromu zpívaly děti

U Jarmily Brhlíkové mohou návštěvníci sledovat, jak vyrobit adventní věnec nebo vánoční svícen z přírodních materiálů. „Už mám připravené korpusy na adventní věnce, nasušené květiny na zdobení, větvičky i šišky. Napečené a nazdobené mám i vánoční perníčky. Vánoční stromeček letos v klášteře nazdobím ozdobami ze 60. let,“ svěřila se jedna z pravidelných účastnic. Jak dodala, zbývá jí jen vyžehlit kroj a vánoční ubrusy a všechno odvézt do Oseka.

V klášteře budete moci obdivovat i vystavené betlémy. A pokud vám doma chybí, můžete si tu papírový betlém koupit a doma si ho potom sestavit. „Objednáváme každý rok jiné, aby si mohli lidé koupit takový, který se jim bude líbit,“ sdělila Iveta Soukupová.

Pro návštěvníky mají připravenou i novinku soutěž o nejlepší vánoční cukroví. Zapojit se může kdokoli, stačí přinést do 12 hodin vzorek svého cukroví (asi 20 kusů od jednoho druhu) a recept, podle kterého jste ho upekli. Ti nejúspěšnější mohou vyhrát poukazy od Tescomy.

Každý den bude také probíhat soutěž Hádání pohádek podle indicií, 16. prosince se můžete navíc těšit na loutkové Sváťovo dividlo a 17. prosince na betlém se zvířátky z Minifarmy Dlouhá Louka.

Nedělní večer patřil v Proboštově rozvícení vánočního stromu. S místními dětmi zazpíval koledy také operní pěvec Sergej Nikitin.
FOTO, VIDEO: Proboštovský strom rozsvítil anděl. Na čerta se kluk těší celý rok