Když přijdete teď do teplického domu kultury, možná také vnímáte ponuré, zastaralé foyer.

Ale to by se mělo změnit. Letos se to už nestihne, ale existuje studie, jak by to mohlo vypadat. Vizualizace vypracovalo teplické studio architektů MISE. Změnit by se měl vstup, šatny a také kavárna. I název dům kultury by se mohl změnit třeba na koncertní halu či dům. Vše budou mít v režii noví zastupitelé, které si v Teplicích zvolí občané na podzim. Právě oni budou řešit peníze.

Současný stav:

Současný stav foyer DK Teplice

Uvažovaná změna:

Uvažovaná přeměna foyer DK Teplice

„Teplický dům kultury svým vzhledem výrazně vybočuje. Vychází to ale zřejmě z jeho postavení. Centrum města je svojí podstatou hranicí mezi klasickým městem a lázeňskou částí. Dům kultury je až hrubě pravdivý svým neohrabaně působícím tvarem. V jeho vnějšku je značná dávka bezostyšnosti, s níž se v bocích odehrává zdánlivě nudná hra pásů oken v pusté stěně a zřejmě vrcholem architektonické nahoty mělo být jižní průčelí vylehčené rastrem slunolamů v duchu málo nápaditých administrativních budov. Samostatnou kapitolou je vchod, určován stylem jinde to prostě nemůže být. Autor spoléhal na lidskou zvídavost."

Trocha z historie:

Model DK TepliceStudie: Vlevo vidíte model studie na nový kulturní dům v Teplicích. Studie pochází z roku 1978 a autory jsou M. Brixe a M. Rajniš. Reprofoto i horní text je z publikace Architektura ČSR, 1988. Jak je vidět na snímku, tak autoři uvažovali o tom, že bude na druhé straně silnice za skleněnou kolonádou vystavěn souvislý blok domů. Což se z části podařadilo. V pravé dolní části ale dnes stojí nákupní centrum Fontána, která nahradila nedostavěný hotel. Vpravo od kolonády je parková úprava.

Z tehdejšího tisku: Po slavnostním otevření v listopadu. „V případě domu kultury jde o dominující koncertní stavbu s velkým sálem a nejlepší akustikou v ČSSR. Kromě jiných ho využije Supraphon ke studiovým nahrávkám. Velký sál doplňuje estrádní prostor, kinosál, řada kluboven, a restaurační zařízení představující v celkovém pohledu důstojný kulturní stánek. Občanům Teplicka byl předán v předvečer oslav 69. výročí Velké říjnové socialistické revoluce. Dům kultury doplňuje prosklená kolonáda." Prvním ředitelem zařízení byl Slavomil Brož. Zdroj: Směr, ročník 1986