Krušné hory mají posloužit k výuce pro žáky základních škol. Odborníci pro ně vytvořili výukové trasy a materiály, které mají vhodně doplnit školní výklad. Děti tak poznají historii, zdejší horskou přírodu a také potenciál regionu přímo v terénu. A to je dobře. Zároveň je to také důkazem, že Krušného hory opět žijí. Ne jako před 20 lety, kdy ze smogové kotliny vykukující vrcholky byly pouze holými pláněmi s torzem rezavých smrků jako důsledkem nekontrolovaných vzdušných odpadů z průmyslu v regionu.

Je dobře, že zdejší školáci začnou rozvíjet své schopnosti a znalosti jinou formou, než tradiční výukou ve třídách. V určité míře se tak samozřejmě dělo i doposud, ale nové výukové metody teď čím dále dostávají ve školním roce mnohem širší rozměr, což určitě není v moderní výchově interaktivního světa na škodu. Zejména připomínka, že právě příroda je velmi důležitou součástí života, je pro dnešní děti, kteří jsou zvyklí sedět doma u počítačů, tabletů a mobilů, nezbytná.

Krušné hory učební pomůckou. Na snímku je zasněžené okolí Chlumce na Ústecku z letošního února.
Krušné hory poslouží výuce, vzniknou výukové trasy

Navíc přímo v praxi poznají místa, která zdejší region charakterizují, která tu mají svoji tradici a v historickém kontextu oblast spoluvytvářejí. Napomoci k tomu mají také vytipované exkurze po zdejších podnicích, kde vznikají pro celý ústecký region regionální produkty.

A právě to si uvědomují i ředitelé škol, kteří nový projekt na výlety po naučných stezkách a výletech za historií regionu vítají s nadšením. Zakomponovat to mohou třeba do zeměpisu či dějepisu, potažmo třeba i českého jazyka či fyziky.
Pro žáky bude vždy jakýkoliv poznávací výlet do přírody často něčím novým a netradičním. Uvědomuje si to například ředitelka školy v Bílině Barbora Schneiderová.

„Dnešním dětem to jen prospěje, když výuka bude probíhat mimo školní lavice někde ve volné přírodě,“ říká. A má v tom určitě pravdu. Zvláště, když takové výukové výlety za poznáním přispějí k hlubšímu poznání celého teplického regionu, včetně Krušných hor. Takže jen více takových projektů.