Začali přesně. Příchod pětice teplických rockerů oznámila typická znělka, kterou uvádí své vystoupení cirkusy. Aby také ne, když i Kabáti si pro letošní turné zvolili jako scénu šapitó. V otevřené verzi s chybějícími bočnicemi, čímž se propojil prostor mezi stánky a místem přímo před podiem. Podobně jako to je při klasickém koncertu na stadionech. „Je to pro nás takto více kontaktní, a vyhovuje nám to. Potřebujeme být v neustálém styku se všemi lidmi před námi,“ vysvětlil záměr zpěvák Josef Vojtek. Pro dokreslení atmosféry pod šapitó před své fanoušky přišel v typickém červeném ustrojení cirkusového principála a vydržel se v něm potit několik úvodních písniček.

Mezi těmi, kdo měl ke Kabátům pod šapitó na letišti v první řadě před zátarasy nejblíže, byl Jarda z Duchcova. Patří k dlouholetým fanouškům. Oblečený do trička s názvem kapely na hrudi neúnavně skandoval po celou dobu hodinu a půl dlouhého koncertu. Kdyby mohl, tak kovové „nášlapy“ dělící kapelu od diváků, prorazí. „Teplické koncerty nikdy nevynechám. I když tentokrát to byl docela boj o lístek. Ale dal bych za něj cokoli, abych tu mohl být. Kabáti jsou moje srdcovka. Dneska to má i takové zvláštní kouzlo. Jsem venku na koncertě, a přitom jsme pod střechou, jako by to bylo v hale,“ zhodnotil.

Lepší den v Teplicích. Záběry z míst Zámecké nádraží a Pod Lampou.
FOTO: Pivo, hudba a sluníčko. Takový byl Lepší den v ulicích Teplic

V případě šapitó na rozdíl od klasického stadionu s velkým podiem, což pod stanem nelze z kapacitních důvodů postavit, dochází téměř k osobnímu kontaktu diváka s kapelou. Od prvních řad rockery oddělovala jen dvoumetrová mezera. „Ty lidi tak mají během koncertu mnohem blíže k jevišti. Pro nás tím pádem mizí možnost se o pauzách schovat za aparátem a trochu vydechnout. V případě podia v cirkusovém stanu nás mají lidé stále na očích. I to je ale dobře, jsme tu pro ně,“ říkal před koncertem Milan Špalek.

Skupina Kabát měla na turné vyjet už vloni. Ale koronavirová situace je donutila původní koncerty zrušit. „Brali jsme to jako rozumné a bezpečné řešení,“ vysvětlil k tomu pořadatelský tým v prohlášení na internetových stránkách teplické rockové skupiny. Pak přišel nápad udělat, s ohledem na situaci s Covid 19, letos alespoň cirkusový stan pro tisícovku nejvěrnějších.

Připomenutí nedožitých 180. narozenin Julia Payera v Teplicích.
Zazněla hymna a zavoněl rum. Příznivci Payera oslavili jeho narození v Šanově

Vyprodat šapitó nebyl v Teplicích žádný problém. „Do narvaného stadionu to mělo daleko, ale i tak to byl super koncert. Trochu byl ještě pořešil větší kapacitu stánků s občerstvením, protože na pivo se stála fakt dlouhá fronta, ale v celkovém pohledu jsem s atmosférou spokojený,“ říkal fanoušek Mirek. Na památku si domů odnášel kelímek s potiskem Kabátů.

Kabát na české hudební scéně působí už dlouhou dobu. Dosavadním největším úspěchem skupiny bylo vystoupení na pražském Vypichu roku 2014, kam dorazilo přes 70 tisíc fandů fanoušků. Letošní cestování s cirkusem Kabát po zastávkách v Ústí a Teplicích završí v Ústeckém kraji v úterý 7. září ještě vystoupení v Chomutově. Pak se kapela stěhuje na západ republiky. Od července tepličtí rockeři už projeli téměř celou republiku, turné ji skončí 23. září v Praze.