Podivný koncert kapel, které v některých písních opěvují Třetí říši a rasismus se konal v pátek večer v Žatci v Lidovém domě. Že by jen „shodou náhod“ v den výročí narození Adolfa Hitlera (20. dubna)? Akci pořádala německá produkce, také velká část návštěvníků mluvila německy. Vidět bylo také oblečení typické pro radikály. Policie byla ve střehu.

Žatec se opět po čase zřejmě stal „baštou“ extremistů. V tamním Lidovém domě se v pátek večer konal koncert několika zahraničních i českých kapel, jejichž některé texty podle sdružení Antifa, jež se zabývá monitoringem neonacistů, velebí nacistické Německo, otevřeně vyzývají k rasismu a násilí. Podle Antify přijeli radikálové oslavit do Žatce Hitlerovy narozeniny.

Policie ve střehu

Akci důkladně monitorovala policie, která o ní dopředu věděla a připravila se na ni. Oficiálně byl koncert nahlášen jako soukromá oslava, zúčastnilo se jej zhruba 150 lidí. Ve městě se pohybovalo nezvykle velké množství policejních hlídek. Strážci zákona ale nakonec zasahovat nemuseli, na průběh a na klidný závěr dohlíželo několik desítek policistů. „Situaci jsme monitorovali, nedošlo ale k žádnému protiprávnímu jednání, nemuseli jsme proto zasahovat,“ sdělila Deníku Marie Pivková, tisková mluvčí Policie ČR.

Podle odborníků se totiž kapely mohou, pokud o akci policie ví a monitoruje jí, otevřeným extremistickým projevům důsledně vyhýbat.

Podezřelý koncert probíhal od devatenácté hodiny do zhruba jedné hodiny ráno. Mělo se jednat o určitý druh blackmetalu, který často odkazuje k nacionálnímu socialismu. Hudební skupiny, kderé hrají nacionálně socialistický black metal (NSBM) propagují rasovou čistotu, na podiu a mezi diváky jsou podle fotografií z podobných koncertů k vidění více či méně skryté neonacistické symboly. „NSBM je malá, ale stabilní ultrapravicová subkultura. V ČR jde zatím spíše o okrajový jev a řada tradičních neonacistů ho dokonce odmítá. Na druhou stranu se i jednotlivci z této subkultury mohou dopouštět různých excesů, včetně násilných,“ vysvětlil Miroslav Mareš, přední český odborník na extremismus.

Hrají často

Koncerty NSBM mají jednu zvláštnost. Na koncertě byla k vidění sice řada „typických holých lebek“, kdo by ale na koncertě NSBM čekal jen tyto fanoušky, mýlil by se. Na koncert zamířili i vzhledově naprosto typičtí fanoušci metalu s vlasy po ramena i delšími.

Žatec a okolí už se v hledáčku extremistů několikrát ocitly. Koncerty neonacistických kapel se konaly například v Blatně nebo v Žiželicích. Několik NSBM koncertů se konalo v Žatci v Lidovém domě. „Nejslavnější“ je ale asi velký koncert, který proběhl v březnu 2009 také v Žatci, rovněž v prostorách Lidového domu. Tehdy město navštívili také převážně radikálové ze zahraničí. Zasahovali proti nim těžkooděnci a sedm lidí bylo zadrženo. V poslední době se zdálo, že extremisté svou aktivitu utlumili. Je to ale jen zdání. Pouze se lépe maskují.