Zpřísněný režim od pondělí 1. března má pomoci v boji proti nákaze covid-19. Dosavadní opatření vlády zlepšení situace nepřinesla. Nyní kromě zákazu cestování musely zavřít i některé další obchody. Opatření platí následující tři týdny.

Lidé mohou na výjimku cestovat do práce či k lékaři nebo na úřady. Musí ale předložit čestné prohlášení nebo příslušný vyplněný formulář. Kdo formulář nemá, může ho získat od policejní hlídky přímo v terénu.

Čestné prohlášení si můžete stáhnout ZDE
Formulář pro cesty mezi okresy si můžete stáhnout ZDE

Na procházku nebo si protáhnout tělo při rekreačním sportu smějí lidé pouze na území dané obce. Naopak zcela zapovězeno je navštěvování příbuzných, pokud nejde třeba o nutnou péči. Omezení se dotýká také venčení psů. V nočních hodinách je dovoleno do 500 metrů od bydliště.

„Předložte doklady, řidiči, a také formulář pro opuštění okresu nebo čestné prohlášení,“ vyzývají policejní hlídky na rozhraní okresů. Na Chomutovsku je kontrolní bod například u kruhového objezdu u Vysoké Pece, kudy projíždějí řidiči ve směru Chomutov – Most. Mobilní hlídka byla část dopoledne také u Chban. Tedy na pomezí Chomutovska a Žatecka.

Policejní hlídka kontrolovala řidiče i mezi Ústím nad Labem a Děčínem v Povrlech. Provoz zde byl v pondělí 1. března výrazně slabší a všichni dodržovali předpisy. Policie kontrolovala řidiče namátkově. Jejich pozornost je zaměřená na hranice okresů, nikoliv měst.

Kontrolou ráno prošla například učitelka angličtiny Drahoslava Elešová, která potřebuje cestovat za prací mezi okresy Děčín a Ústí. "Cesta do Ústí proběhla bez problémů. Jediná kontrola byla podél Labe před Ústím, kde stála dvě policejní auta a namátkově kontrolovali. Uvidím ještě, jak mne večer pustí zpátky domů," uvedla.

Podle informací Deníku zatím probíhají kontroly na stanovištích v klidu, cestující lidé jsou většinou na opatření připraveni a vybaveni. 

Při cestách mimo okres nebo katastr obce by se lidé měli prokazovat policistům například na papír předem napsaným čestným prohlášením, kam cestují. Napsat to mohou i na formulář dostupný na internetu.
Formulář pro opuštění okresu: Kde ho najdete a kam ho budete potřebovat

Policejní kontroly v souvislosti s omezením volného pohybu osob jsou od rána na hranicích okresu Teplice. Například v Bílině stála hlídka naproti fotbalovému hřišti před kruhovým objezdem. Během dne se pohybovala také na příjezdu od Braňan. Další policejní hlídky byly na Cínovci a nebo také na příjezdu od Ústí do teplického okresu u Soběchleb. 

Zavřené školky a další obchody

Zavřené jsou školy a školky, obchody s dětským oblečením a obuví nebo papírnictví. Občané musí nosit ochranu dýchacích cest také venku v zastavěných oblastech, kde stačí klasická chirurgická rouška. Naopak v hromadné dopravě nebo obchodech je povinný pouze respirátor nejméně třídy FFP2 nebo nanorouška.

Uzavření dětských hřišť

Vládní výzvu, aby se uzavřela dětská hřiště, některá města vyslyšela, další je nechávají nadále volná, aby měly děti alespoň nějaké vyžití. O tom, zda je uzavře město Děčín, se rozhodne v úterý 2. března na krizovém štábu města. „Připravujeme několik variant, jak budeme postupovat. Rozhodneme o tom na krizovém štábu,“ říká náměstek primátora Martin Pošta.

Všechna oplocená dětská hřiště jsou už naopak uzavřená v Teplicích. Pumptracková dráha je však v Trnovanech volně přístupná, není oplocená, zůstává tedy otevřená po celý den. Pozor ale na epidemická omezení, která je potřeba dodržovat. Kontrolovat to budou strážníci, při nedoržení hrozí pokuty.

Města na Chomutovsku přistupují k výzvě různě. V Jirkově a v Klášterci nad Ohří zůstávají hřiště nadále otevřená. „Věříme, že budou rodiče s dětmi zodpovědní a budou dodržovat nařízení ohledně rozestupů a zakrytí dýchacích cest,“ uvedla mluvčí klášterecké radnice Adéla Václavíková.

V Chomutově budou naopak všechna oplocená hřiště uzavřená. „Týká se to například našeho největšího areálu Domovinka, kde se schází hodně dětí a lidé to kritizují,“ podotkl náměstek primátora pro školství Milan Märc. O uzavření centrálních hřišť se postarali také v Kadani. „Samozřejmě malá hřišťátka, která nejsou oplocená, zůstanou i nadále přístupná. Když tam bude nějaké dítko s maminkou, určitě na ně nepošleme strážníky,“ poznamenal starosta Jiří Kulhánek.

Výzva přišla ze strany státu v čase, kdy je volný pohyb kvůli pandemii ještě více omezený.