„Nárůst je zřejmý. Nakažených přibývá hodně také mezi mladými lidmi. Ohniska se mění, jedno vyhasne, jinde se objeví,“ komentovala na konci září teplická epidemioložka Eva Poláčková.

Několikrát se onemocnění objevilo v teplické nemocnici. Nakažení byli někteří členové teplického fotbalového klubu. Covidem si prošli členové Divadla V Pytli. „Nejhůře na tom byl náš táta, který je součástí divadelního souboru. Ten s tím skončil dokonce až v nemocnici. Ostatní jsme to jako chřipku přečkali doma,“ zavzpomínal ředitel Petr Stolař.

Česká televize natáčí v šanovském parku scény do nového seriálu Ochránce, který bude ze středoškolského prostředí. V hlavní roli bude Lukáš Vaculík. V parku se natáčely scény ze života Arabů v Teplicích.
OBRAZEM: Filmaři natáčeli v šanovském parku scény do seriálu Ochránce

Ostřejší hygienická opatření museli zavést po nějakou dobu také například v krupském dětském domově. Hygiena musela řešit rovněž karanténu v seniorském domově Pohoda. Ohnisek byla celá řada. Podle Poláčkové většinou šlo o import nemoci do našeho okresu. „Lidé si to vozí ze zemí, kde trávili nějaký čas. Nebo ze sousedních okresů, kde se zúčastnili nějaké akce. Projevilo se také letní rozvolnění, kdy lidé mohli cestovat. Evidovali jsme dokonce pár z Teplic na dovolené v Řecku, který tam musel být v izolaci,“ uvedla hygienička k situaci po prázdninách.

Vývoj onemocnění měl v posledním měsíci na Teplicku mnohem strmější křivku než za celé předchozí období. Poslední prázdninový den bylo v evidenci 25 nakažených v okrese. O deset dnů později už byl údaj dvojnásobný. Sedmého října teplický okres evidoval celkem 557 lidí, kteří se nakazili od března, kdy nemoc Covid-19 vypukla.

Lidé, kteří prodělali nákazu covid-19 a zdárně se z ní vyléčili, nemusí být podle některých lékařů ani zdaleka klidní. Nejenom, že není jasné, nakolik jsou proti dalšímu onemocnění imunní, mohou se ale přidat i další obtíže. Po prodělaném covidu by tak lidé měli být opatrní a více dbát na prevenci.

Podle pneumologů, tedy specialistů na plicní choroby, by si měli pacienti, kteří prodělali covidovou infekci nechat zkontrolovat plíce u specialistů. „Sledujeme je ambulantně, abychom případně včas zachytili případné trvalejší následky. Navíc jsme schopni rozeznat a pečovat i o jiné plicní nemoci, na které se kvůli koronaviru zapomíná,“ říká šéfka České pneumologické a ftizeologické společnosti Martina Vašáková.