„Po dobu rekonstrukce bude uzavřena celá průvodcovská trasa, a to bez náhrady. Celebrování mší je přesunuto do kostela sv. Kateřiny na náměstí,“ píše na svých webových stránkách Informační turistické centrum Osek.

Klášter patří do Kongregace Nejčistšího srdce Panny Marie, v jejímž čele stojí cisterciácký klášter Sostrup v Dánsku. Tamní představení jsou pověřeni generálním opatem řádu k řízení pěti klášterů, mezi které náleží i ten v Oseku.

Průběh stavebních i restaurátorských prací v Oseku dozoruje Národní památkový ústav (NPÚ). Cisterciácký areál je totiž od roku 1995 na seznamu národních kulturních památek. Podle mluvčí NPÚ Jany Hartmanové je současná etapa obnovy kostela Nanebevzetí Panny Marie v Oseku zaměřená především na revitalizaci vysoce hodnotného barokního interiéru s vynikající malířskou a štukatérskou výzdobou.

Vloni se na akci přišly podívat do obchodního centra Galerie stovky lidí.
Tip na víkend: Museři opět vystoupí v Teplicích

„Naplánované práce navazují na předchozí dílčí restaurování stěn a klenby v příčné části kostela a restaurování chórových lavic,“ uvedla mluvčí NPÚ s tím, že v zásadě je už dokončené restaurování mobiliáře, stěn a kleneb ve východní části kostela a restaurátorské práce se budou přesouvat do západního trojlodí. „Zároveň bude nová elektroinstalace osvětlení a elektrotechnického vybavení. Opravy se dočká původní kamenná dlažba,“ zmínila Hartmanová další práce.

Do nového se také „obléká“ střecha kostela. „Vyměněná bude břidlicová krytina. Venkovní práce v horní části stavby jsou zároveň spojené s tesařskou opravou krovu,“ dodala Hartmanová. V předchozí etapě prošly obnovou fasády s bohatou sochařskou výzdobou.

Se správcem kláštera se nepodařilo Deníku spojit. Minulý měsíc pro server iDnes.cz uvedl, že klášter na práce nemá generálního dodavatele. Firmy, které nyní ve svatostánku pracují, vzešly z jednotlivých výběrových řízení. Celková obnova kostela přijde na 130 milionů korun. „Převážnou část oprav uhradí evropská dotace z programu IROP,“ přiblížil serveru správce Jindřich Koska.

Podle Národního informačního střediska pro kulturu, které sleduje návštěvnosti památek v republice, zavítalo v roce 2016 a 2017 do kláštera na 6 tisíc lidí.

Ilustrační foto.
Kde na Teplicku najdete houby? Přítkov, Střelná či Moldava jsou zaručená místa

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Oseku byl postavený na začátku 13. století. Má podobu mohutného trojlodí s osmi poli kleneb a výrazně nižšími bočními loděmi, vysokou příčnou lodí a obdélným závěrem se třemi klenebními poli. V souladu s cisterciáckými zvyklostmi, nemá kostel věž v pravém slova smyslu. Nad křížením lodi a transeptu se nachází pouze malá věžička se zvonem.