Myšlenka podzimního krosu po trasách kolem Nového Města a Moldavy vzešla od Daniela Bláhy, pořadatele Teplického půlmaratonu, který před třemi roky oslovil obec Moldavu s žádostí o souhlas s pořádáním akce.

„Překvapilo mne, že měl tehdy velmi přesnou představu, co chce lidem nabídnout a trval na tom, že to našel u nás," vzpomíná místostarostka Eva Kardová.
„Ano, oblast v okolí Nového Města a Moldavy velmi dobře znám a po zkušenostech z Teplic jsem se rozhodl, že nabídnu závodníkům nejen zajímavé a náročné tratě, ale také vyhlídku na pěkné podzimní horské počasí. S výběrem termínu jsem moc neváhal, zalíbilo se mi spojení státního svátku 17. listopadu, který bychom mohli oslavit sportem ve slunečném počasí nad inverzní mlhou v městských aglomeracích," říká hlavní pořadatel Daniel Bláha.

Tehdy se pořadatelé s počasím zrovna netrefili, běželo se v mracích, v blátě, bez šaten a s minimálním servisem, nicméně účast běžců byla vysoká a jejich nadšení z výběru tratí natolik výrazné, že do plánu obce okamžitě zapadl i jarní kros. Propagace sportu a místní lokality byla na světě. Moldava pouze usměrnila záměry, „vystajlovala" např. technické zázemí, servis pro závodníky a samozřejmě dohlédla na pozávodní úklid tratí.

„Rozšířili jsme nabídku tras, kterých je v okolí Moldavy dostatek, převzali jsme servis kolem závodu a závodníků. Máme zkušený tým pořadatelů, jádro je z bývalých závodníků lyžařů a atletů. Daniel Bláha zajišťuje závodníky a propagaci akcí a společně řešíme závod od závodu jejich vylepšování," hovoří na téma spolupráce pracovník moldavského Infocentra Miroslav Karda a pokračuje: „Letošní podzimní trasa je méně náročná, než jarní závod. Trasa není extrémně členitá, drží se na hřebeni a směrem do údolí neklesá. Stoupání jsou mírná táhlá – hřebenová. Také povrch je méně technicky náročný. Očekáváme spíše rychlejší závod na upravených lesních cestách. Úsek Nové Město – Vrch Tří Pánů bude jako vždy velmi větrný a většina už ví, že se jedná o úsek 2 km asfaltový kolem 3 větrníků. Asfaltový úsek můžete očekávat také všichni, kteří doběhnete až na Flájskou přehradu. Jedná se o úsek 2 km před obrátkou (+ 2 km po obrátce).
Všichni, kteří proběhli jarní XXL půlmaraton, klidně směle pokoří i podzimních 34 km. Navíc výhodou obrátkové trasy bude možnost využití občerstvení opakovaně (na cestě zpět). Takže trasa 34 km bude mít občerstvení 7 km / 10,5 km / 17 km / 23,5 km / 27 km! Aktuality a podrobnosti najdete na facebooku našeho infocentra nebo přímo na Under Armour – Benda Sport Teplice Moldavský půlmaraton. Centrum pro prezentaci bude v budově historického moldavského nádraží, kam chceme také tímto přilákat pozornost návštěvníků naší lokality. Budova je nově ve vlastnictví obce, která hledá její postupné využití. Doufám, že se bude závodníkům v interiéru nádraží líbit, k poslechu zahraje mostecká rockmetalová hudební formace Hibernatus a občerstvení bude k dispozici v nádražní restauraci.

Také Vás chci pozvat na výstavu fotografií s názvem Malováno světlem moldavského fotografa Karla Fryče v bývalé čekárně moldavského nádraží. Přijeďte, bude to jistě velmi zajímavá akce s možností zakoupení sportovního vybavení a se zajímavými cenami pro výherce všech kategorií!"

Obec Moldava v propagaci sportu a svého regionu pracuje velmi intenzivně a vynakládá nemalé prostředky na to, aby přilákala návštěvníky hor všech věkových kategorií a zaměření. „Spolupracujeme s německými sousedy na propojení turistických tras a na úpravě lyžařských stop. Nově jsme připravili ve spolupráci s lyžařskými oddíly TJ Baník Osek a TJ Lokomotiva Teplice propojení Moldavy a Nového Města na běžkách lesem v nejvyšší možné nadmořské výšce v místě, které nejkratší vzdáleností propojí obě lokality a navíc umožní využívat přírodní sníh co možná nejdéle jak pro turisty, tak i pro tréninkové účely závodních lyžařů. Trasy mají zajímavý profil, technické pasáže i příjemné sjezdy a doslova si vynucují ještě další doplňkové využití. V dnešní době, kdy jsou v oblibě extrémní závody typu Spartan Race, se doslova nabízí uspořádání obdobného extrému s využitím všech dostupných „krušností" Krušných hor a Moldavy zvlášť.

Na Moldavě bohužel zatím nemáme sportovní halu, krytý bazén, dráhy na inline, tartany, hřiště s umělým povrchem či nablýskané tenisové kurty. Možná někdy, časem. Ale máme k dispozici syrové pláně na snowkiting, drsné stezky, kamenité úvozy a větrné kóty pro provozování těch nejdrsnějších zážitků srovnatelných s dalekou divočinou. To vše chceme už příští rok nabídnout pro zájemce o extrémní měření sil. Nultý ročník připravujeme už na únor 2017."