„Začátky nebyly snadné. V Teplicích tehdy byly ve školkách kvůli slabým ročníkům prázdné třídy. Dostali jsme od paní ředitelky Ireny Slámové šanci, že pokud naplníme kapacitu jedné třídy, můžeme s tímto projektem začít,“ říká učitelka Dana Gaudynová, která stála u zrodu této třídy. „Nakonec se to povedlo a dnes můžeme díky Bohu dětem předávat křesťanské hodnoty,“ radostně doplňuje.

A právě předškolním dětem je třeba vštěpovat hodnoty. Děti se v tomto věku učí rozlišovat dobré a zlé, formuje se jejich charakter. V křesťanské třídě pak nejde pouze o modlení. Je to o obecné etické výchově, aby děti věděly, jak správně řešit důležité životní situace v budoucnu.

„Děti se tu učí, že Pán Bůh je má rád. Každý týden za námi dochází pan farář, který má připravené Slůvko pro děti v souladu se Školním vzdělávacím programem. Denominace se tu pravidelně střídají – evangelíci, katolíci, husité, adventisté, ale třeba i Církev bez hranic. Nejde tedy o to, abychom děti učily chodit do kostela, ale aby měly široký etický základ,“ zmiňuje učitelka Markéta Zvolánková.

Sudí Přemysl Kosejk
Co dělá sudí, když nemůže pískat? Přemysl Kosejk píše do šuplíku povídky

Klub rodičů Amálka, který pracuje při této třídě, je další raritou v širokém okolí. Za celou dobu činnosti navštívilo klub mnoho odborníků, kteří s rodiči besedovali. Rodiče se setkávají, diskutují a mají možnost na živo vidět, jak se jejich děti projevují v kolektivu, tím získávají cenné poznatky o dětech, ale i o sobě. Někteří sami organizují pro děti tvořivé dílny, společně chodí do přírody, dokonce i na prázdninové pobyty. „Tato třída je velkým přínosem pro nás pro všechny, vždyť se obohacujeme navzájem,“ na závěr dodává ředitelka školy Irena Slámová.

Díky etickému a hodnotovému přesahu je o školku zájem i mimo křesťanské kruhy. Většina dětí je z rodin, které nejsou členy nějaké církve. Obě učitelky včetně paní ředitelky se ale shodují, že hlavní je dát dětem do života správný základ a možnost zvolit si pro svůj život vlastní cestu. Závěrem je tedy dobré jim v jejich úctyhodných snahách popřát všeho dobrého.

Dana Gaudynová