Na Teplicku přetrvává nedostatek řidičů. Lidé o profesi muže za volantem kamionu pro dálkovou přepravu nemají zájem. Neláká je ani mzda, na kterou dopravci lákají. V okrese je ale také nedostatek zubařů, uplatnění by našli i kuchaři a svářeči. Vyplývá to z údajů úřadu práce.

Sehnat na Teplicku zubaře je dneska problém, což se odráží na nabídce poskytované péče. Zapsat se do nějaké ordinace je prakticky nemožné.

„Bohužel nové pacienty nebereme, protože už máme plno.“ Takové odpovědi se dostalo redaktorům Deníku, když obvolali několik ordinací v teplickém okrese. Akutní případy řeší jednotlivé zubařské ordinace individuálně.

Kromě zubařů by se na Teplicku mohli uplatnit i lékaři z dalších oborů. Konkrétně v Teplicích je lákají na byty. Podle náměstka primátora Hynka Hanzy má město dohodu se společností Krajská zdravotní, která kromě dalších v kraji provozuje i teplickou nemocnici, že novým lékařům může poskytnout byt.

Teplice. Ilustrační foto.
V Teplicích se podle tabulky nedá žít. Nesmysl, tvrdí obyvatelé města!

„Máme pro takové účely deset městských bytů,“ uvedl Hanza. Aby mohla radnice do Teplic nalákat ještě víc lékařů, zvažuje navýšení počtu těchto bytů.

Na Teplicku bylo na konci května bez stálého zaměstnání na úřadu práce nahlášeno přibližně 3,5 tisíce lidí. Je to jedno z nejnižších čísel v celém Ústeckém kraji. Nejhůře je na tom sousední Most, kde volných míst chybí nejvíce. Z celokrajského pohledu dosáhl podíl nezaměstnaných lidí v regionu na konci května na 4,7 procent.

Kromě zmíněných profesí chybí na Teplicku také prodavači, šičky, mechanici do výroby, ale třeba i učitelé. Pedagogické pracovníky nyní čekají dva měsíce prázdnin, takže přesná čísla v tomto oboru budou k dispozici až zase v září.

Uplatnění naopak přes léto najdou dělníci z řad zedníků a pomocných přidavačů. Stavby jedou právě především v teplých měsících. To je dobrá zpráva pro 42letého Jirku z Teplic. Vyučil se jako zedník a léto je pro něj hlavním pracovním obdobím. „V zimě toho příliš nenadělám. Občas nějaké rekonstrukce v bytech, ale venkovní práce stojí,“ řekl muž, který se živí prací se zednickou lžící a maltou.

MHD v Teplicích. Ilustrační foto.
Hybridy zvládnou jet i bez trolejí. V Teplicích začíná přeměna na bezemisní MHD

Ekonomové obecně očekávají, že letos se počet lidí bez práce ještě nepatrně sníží. „Nezaměstnanost bude i nadále klesat navzdory zpomalení ekonomického růstu s výjimkou července, kdy na úřady práce dorazí čerství absolventi,“ uvedl analytik Raiffeisenbank Milan Frydrych.

Letos v létě se také firmy poperou o brigádníky. Nabídnou jim i více peněz než v minulých letech. Výdělky brigádníků totiž rostou vzhledem k vysoké poptávce firem po pracovnících, která jde ruku v ruce s rekordně nízkou nezaměstnaností.

„Současná situace na trhu práce je velmi vypjatá, vzhledem k téměř nulové nezaměstnanosti je velký problém sehnat jakékoliv pracovníky,“ sdělila Irena Vlčková ze Svazu obchodu a cestovního ruchu.

Stejné obtíže řeší i řada dalších oborů. „Zatímco v minulých letech se na nás obracelo velké množství brigádníků a my je neměli kam doporučit, dnes je to tak, že se nám hlásí firmy a prosí nás o zprostředkování brigádníků,“ popsal Deníku předseda představenstva Asociace malých a středních podniků Karel Havlíček.

Volná místa pro brigádníky jsou zejména ve výrobě a obchodu, nedostatkoví jsou skladníci či asistenti prodeje. „Množství pozic lze nalézt iv zákaznických službách, kde je důraz kladen na znalost angličtiny i dalšího cizího jazyka,“ uvedla Jitka Součková z personální agentury Grafton Recruitment.

Rekonstrukce teplického Aquacentra.
DALŠÍ FOTO: Bazény teplického Aquacentra se mění před očima