Bude v Lounech, kde se bývalý předseda Senátu a dlouholetý primátor Teplic v roce 1947 narodil. Vedení města nechá instalovat na jeho rodný dům pamětní desku.

V Teplicích odhalili pamětní místo Jaroslava Kubery. S cigaretouPamětní místo Jaroslava Kubery v Teplicích.Zdroj: Karel PechPodle informace od vedení města Loun půjde o odlitek s Kuberovo podobiznou a logem města. Tamní zastupitelé minulý týden po vzoru Teplic odsouhlasili také udělit Kuberovi čestné občanství města. Certifikát o čestném občanství Louny předají jeho manželce Věře Kuberové. Budou o něm také informovat předsedu senátu.

Jaroslav Kubera loni v lednu náhle zemřel. V Teplicích má pietní místo na radnici, kde dlouhá léta působil. Nejprve jako tajemník, posléze starosta a nakonec i primátor. Na radnici už od loňského roku kouří „Kuberova cigareta“. Viditelná je zvenku, zapíchnutá nad vchodem do budovy magistrátu. Umělecké dílo sochaře Adama Kovalčíka pak jako vzpomínku na Kuberu doplňuje reliéf v patře budovy. „Vzpomínkové místo má dvě části. Reliéf nesoucí motto pana Kubery – nepodnikat a nepřekážet. Je tam také jeho jméno, datum narození a úmrtí a to, že šlo o primátora a senátora,“ přibližuje sochař Adam Kovalčík. Kouřící cigaretka na ulici je zpestřením, které Kuberu symbolizuje.

Zemřelému primátorovi a senátorovi Jaroslavu Kuberovi byla na teplickém magistrátu odhalena pamětní deska a zároveň venku na fasádě radnice kouří cigareta. Na snímku Adam Kovalčík.
Kdo je autor „Kuberova orloje“? Podívejte se na další díla Adama Kovalčíka

Bývalý dlouholetý senátor a primátor Teplic Jaroslav Kubera má také svoji lavičku. Stojí v podloubí prvního nádvoří Valdštejnského paláce. Slavnostního odhalení pietního místa v Senátu se zúčastnila vdova Věra Kuberová a také jeho nástupce v obou funkcích v Teplicích Hynek Hanza. Černou lavičku zdobí kovové ztvárnění Kuberova zápisníku a brýlí. Také nezbytného popelníku vzhledem k tomu, že Kubera byl náruživým kuřákem. Lavičku uhradili senátoři ze svého, cena ale zveřejněna nebyla. Pietní místo dokresluje nad lavičkou Kuberova fotografie.

Jaroslav Kubera byl senátorem za obvod Teplice od roku 2000. Mezi lety 1994 až 2018 stál v čele města Teplice, nejprve jako starosta, od roku 2001 jako primátor. Mediální pozornost si získával žertovnými a často kontroverzními výroky. Patřil k náruživým kuřákům. Kromě ztvárnění malých divadelních epizodních rolí si zahrál i ve filmu. V roce 2017 byl přizván k natáčení filmu Toman, ztvárnil v něm roli prezidenta Edvarda Beneše. Srdce Jaroslava Kubery se zastavilo náhle 20. ledna. Poslední rozloučení se konalo v Krušnohorském divadle.