„V neděli, jak bylo hezky, tak už na pláži nějací lidé byli. Někteří se koupali. Voda má 16 stupňů Celsia. Oficiálně otevřeme asi 15. června, možná dřív. Záležet bude na počasí. Vstupné zatím nevybíráme," řekl provozovatel Barbory Pavel Tetřev. Kolik se bude na Barče platit za vstup a za parkování? Jaké jsou novinky na plážích a v kempu? Rozhovor s provozovatelem Barbory Tetřevem přineseme v některém dalším vydání Deníku.

Barbora je zatopený důl, což zaručuje kvůli své hloubce kvalitní vodu pro koupání. Barbora má jednu z nejčistších vod v rámci celého kraje. Právě proto také patří k vyhledávaným místům pro rekreační pobyty u vody. „Hygienici už u nás byli, v sezoně jezdí odebírat vzorky každých 14 dní. Jsem s nimi ve spojení. Voda tady je velmi dobrá," dodal Tetřev.

Informace o průhlednosti vody a výskytu sinic najdou lidé na stránkách ústecké krajské hygienické stanice (KHS). „K dispozici mají uživatelé také mobilní aplikaci koupací vody. Odběry pravidelně budou jako tradičně každých čtrnáct dní," řekl ředitel odboru hygieny KHS Ústeckého kraje Roman Šťastný. Letos budou sledovat hygienici v regionu osmnáct nádrží, jezer, lomů a Nechranickou přehradu u Chomutova.