Milovníci psů se můžou těšit celodenní program, který po oba dny začíná v 9 hodin posuzováním v kruzích a od 14 hodin přehlídkou a soutěžemi těch nejlepších jedinců.

V sobotu se představí plemena lovecká, pracovní, ovčáčtí psi a také národní. „Jsou to například jezevčíci, větší část teriérů, korkšpanělé, beaglové, ale i belgičtí nebo němečtí ovčáci. Z národních plemen pak pražští krysaříci nebo chodští psi a z velkých plemen nyní dost oblíbení boerboel," prozradil ředitel výstavy František Švec.

První den mezinárodní výstavy se také už tradičně koná letos mimořádně početně obsazená klubová výstava šarplaninců a krašáků. „Jako jiná velká plemena i šarplanince poznamenala nedávná recese lidé přicházeli o práci, nálada ve společnosti nebyla nejlepší a chovatelé se obávali odchovávat štěňata, že je neprodají. Nechodili ani na výstavy.

Letos se ale máme na co těšit, dorazí přes čtyřicet šarplaninců," řekla předsedkyně klubu Dagmar Cestrová.

V neděli mohou návštěvníci výstavy vidět jak velká plemena od německých dog po pastevecké psy, tak opačně malá společenská plemena, jako je bišonek, čínský chocholatý pes bez srsti, který loni překvapivě celou výstavu vyhrál, čivavy, havanský psík, psík Inků, což je mexický naháč.

V kruzích se budou hodnotit akita-inu, aljašský malamut, ale i podstatně menší basenji.

Punc mezinárodní výstavě dodávají i rozhodčích.

„Také sbor posuzovatelů, kteří budou vybírat ty nejkrásnější psy a feny, jež nejvíce odpovídají standardu daného plemene, bude pestrý. Vedle českých rozhodčích přijedou kolegové z Polska, Itálie, Srbska a Maďarska," dodal Švec.