Půda vyprahlá jako na konci srpna. Louky a lesy vyschlé na troud. Panující sucho navíc umocňuje silný vítr. Hasiči se během letošního jara prakticky nezastaví.

Například v úterý 28. dubna v podvečer bojovali s rozsáhlým požárem lesního porostu v nepříliš dobře dostupném terénu mezi Vitiškou a Cínovcem v Krušných horách. „Kvůli počtu zasahujících lidí v terénu byl vyhlášený druhý stupeň poplachu,“ uvedli hasiči na svém twitterovém profilu. Na pomoc jim přispěchali kolegové ze sousedního Německa. Na místě bylo devět jednotek.

Na větší opatrnost lidí v přírodě každoročně v období sucha apelují Lesy ČR. „Veřejnost by měla respektovat přírodu a tedy i zákon. Požár poškodí celé lesní prostředí, faunu i flóru. Porosty se musí nákladně rekonstruovat, a to jen kvůli nedbalosti,“ popsal už dříve generální ředitel státního podniku Josef Vojáček. Podle něj je příčinou požáru v lesích nejčastěji nedbalost. Lidé si nechtějí nic odepřít, a tak v lesích rozdělávají ohně. Nedopalky cigaret končí ve vyschlém listí nebo hrabance – i přes zákazy uvedené v lesním zákoně.

Pohled od Milešovky. Vizuál areálu skladovacích hal u Malhostic zveřejněný v rámci dokumentace na úřední desce Ústeckého kraje.
Obří haly u Malhostic jsou opět ve hře, zadavatel upravil svůj záměr

Jak se lidé chovají v přírodě, kontroluje při svých pochůzkách po revíru mezi Teplicemi, Bystřany a Pytlíkovem myslivec Václav Pondělík. I podle něj jsou největší hrozbou v lesích neposlušní kuřáci. „Všechno je vysušené, stačí opravdu málo, požár je na světě a rychle se šíří. Poplach pak nemají pouze hasiči, ale také zvěř, která se snaží utéci před žárem a plameny,“ řekl. 

Hříšníkům v lese hrozí pokuta 20 tisíc korun a v případě, že způsobí požár, i náhrada škody. Včetně pokrytí nákladů za výjezd hasičů.

Letošní sucho je horší než rekordní tropy ve stejném období roku 2018. Mimořádnost aktuální situace potvrzují meteorologové. Podle projektu Intersucho vládne na Teplicku na většině území výjimečné půdní sucho. Jsou i místa, kde je dokonce extrémní, což je na škále hodnocení nejvyšší stupeň. Kumulovaný srážkový deficit dosahuje na některých místech regionu až celoročního srážkového úhrnu.

Ilustrační foto
Zabrušany si berou poštu pod svá křídla, fungovat bude jako Partner

Podle Radka Tomšů z ústecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu krajinu zbavují vláhy nejen na duben vysoké teploty, ale také poměrně silný vítr. „Srážkový deficit je dokonce už pětiletý. Za poslední dva měsíce pršelo jen minimálně,“ řekl meteorolog, který se specializuje na hydrologii. Přidal ale pozitivní zprávu, že nás nyní čeká pár dnů vydatných na srážky. Na srovnání deficitu to ale rozhodně stačit nebude.

Kvůli riziku požárů už někde přikročili k zákazu vstupu do lesů mimo turistické stezky. Požádala o to například Správa Národního parku České Švýcarsko. „K podání žádosti jsme se rozhodli kvůli neukázněnosti některých návštěvníků. Není den, aby nám strážci nehlásili nález nového ohniště,“ vysvětlil mluvčí správy Tomáš Salov.

U ohně strážci „načapali“ několik hříšníků i přesto, že kvůli vládním omezením je turistů v Českém Švýcarsku výrazně méně a zcela chybí výletníci ze zahraničí. Úřady na Teplicku dosud žádný podobný zákaz nevydaly. „I když je sucho, není zatím důvod zákaz vydávat," potvrdila vedoucí odboru životního prostředí teplického magistrátu Dagmar Teuschelová.

Srbice - Domoušice (v modrém)
Fotbalové týmy Ústeckého kraje se mohou přihlásit do červnového Korona Cupu