Sport Centrum Bouřňák pozastavilo platbu 400.000 korun za nájem kvůli nedostatkům, které shledalo v nájemních smlouvách. Pronajímatel, společnost JI Consulting, reagoval výzvou k pozastavení veškeré činnosti na dotčených pozemcích, v prosinci na ně byly navezeny překážky. Věc nyní řeší městský úřad v Duchcově, kam podalo Sport Centrum Bouřňák návrh na obnovu tzv. pokojného stavu. "Včera (Ve středu) byl dán návrh na předběžné opatření k teplickému soudu s tím, aby nám bylo umožněno provozovat sportovní areál a právní spor aby se řešil souběžně s provozem," řekl ČTK ředitel areálu Pavel Tetřev. Vysvětlil, že je to jediný způsob, jak může centrum hradit své závazky.

Středisko se i přesto připravuje na zimní sezonu. "Kontroluje se technika, čeká se, kdy začne mrznout nebo padat sníh," dodal. Předpověď počasí napovídá, že mrznout by mohlo začít koncem týdne. Lyžařské areály by tak mohly začít s výrobou technického sněhu. Na Bouřňáku by to mělo být na Slalomovém svahu a v Údolíčku. "Budeme doufat, že po rozhodnutí soudu se to rozšíří," řekl Tetřev.

Sněhová děla na zelených svazích zatím stojí také v lužickohorském lyžařském středisku v Horním Podluží. "Potřebujeme, aby se lyžovalo aspoň ten měsíc a půl, abychom dokázali zaplatit úvěr. Pokud na to nevyděláme, může nastat problém," uvedl starosta Karel Kopecký. Dodal, že letos má obec splatit zhruba milion korun. Připomněl, že i v loňské sezoně se vleky rozjížděly až po polovině ledna. "Je to příroda a nedá se s tím nic dělat. Oproti areálům v soukromém vlastnictví máme tu výhodu, že na tom nepotřebujeme zbohatnout. Potřebujeme, aby se pokryly náklady. Z mé strany je to hobby a služba pro lidi," podotkl Kopecký.
V lyžařském areálu v Zadní Telnici na Ústecku je denně v provozu svah Meva. "Počítám, že ze soboty na neděli začneme zasněžovat," řekl Jindřich Holinger. Podle něj je letošní zima zatím podobná té loňské, kdy se také začalo zasněžovat kolem 10. ledna a sezonu se pak podařilo vylepšit. Kvůli počasí letos areál podle jeho odhadu přišel zhruba o tři miliony korun. "Když začne v neděli mrznout, dá se to ještě částečně zlikvidovat," doplnil. Na počasí závisí i spuštění tamní nové sedačkové lanovky. Nyní prochází technickými zkouškami. Teoreticky by se mohla rozjet v příštím týdnu o víkendu.
Na předpovídané víkendové ochlazení se těší také ve Sport areálu Klíny na Mostecku. "Má se docela slušně ochladit, takže začneme vyrábět. Chybí nám tak tři čtyři dny zasněžování, aby sjezdovka byla skutečně kvalitní," informoval Josef Dlouhý z klínského areálu. Vleky by se tam pak mohly rozjet o příštím víkendu. "Situace je sice nepříjemná, protože tržby utíkají, ale není to nic katastrofálního," dodal. Podle něj by sezonu mohl zachránit únor a březen, kdy jsou jarní prázdniny.(čtk)