Posekáno, natřeno a uklizeno, tak to vypadá v lyžařských areálech Bouřňák a Komáří vížka na Teplicku. Obě skicentra dolaďují před novou sezonou jenom detaily a shodně si přejí dvě věci: sníh a mráz. Mimo provoz zůstane letos pro veřejnost vlek v Oseku. Minulé „slabé“ zimy tamějším správcům totiž nevydělaly na potřebné revize techniky.

Všechny sjezdovky jsou už posekány a nový nátěr mají sloupy pomy na Slalomáku i Hrobské ve Sport centru Bouřňák v Mikulově.

Investice do rozjezdu nové sezony tam šly do stovek tisíc korun. „Čerpací stanice prošla generální opravou. Proběhla revize a kontrola sněžných děl. Postavili jsme dvě věže na Hrobské pro děla. To by mělo zlepšit dosah zasněžování a ulehčit úpravu sněhu,“ řekl vedoucí SC Bouřňák Pavel Tetřev.

Výjezd hasičů po ničivé vichřici.
Sever a východ Čech zasáhne silný vítr, na horách o síle vichřice

Momentálně pracovníci na Bouřňáku dávají kotvy a závěsy na vleky a rozmísťují sněžná děla. Otevření areálu pro milovníky zimních radovánek bude záležet na počasí.

„Našim přáním je otevřít na Vánoce. My připraveni budeme, otázkou jak se zachová příroda,“ dodal Tetřev. Obavy má z nedostatku vody. Ta je podstatná pro výrobu technického sněhu. „Je velmi malý přítok do nádrže v Mikulově. Snad se to zlepší, ale ztráty vody z léta a podzimu jsou velmi znát. Potoky nemají, kde brát,“ míní Tetřev.

Lyžaři za své sportování na Bouřňáku zaplatí skoro stejně jako loni. Sjezdovek tam je šest. Na své si přijdou milovníci náročného lyžování, ale i začátečníci. „Zrušily se slevy, platit budou všichni jednotné ceny. Za dvouhodinovou permici návštěvníci zaplatí 200 korun, čtyři hodiny vyjdou na 400 korun,“ informoval vedoucí areálu.

Slavnostní odhalení busty královny Judity.
Pomohla i 3D vizualizace. Královna Judita se v Teplicích dočkala své sochy

Děti do šesti let, nebo 120 centimetrů mohou v doprovodu dospělého jezdit zdarma. Tři hodiny lyžování pod umělými světly vyjde pak na 350 korun. Parkování na velkém parkovišti u sjezdovky bude i letos zdarma. Vedení centra se na tom domluvilo s obcí, které plocha pro stání aut patří.

Na novou sezonu jsou připraveni i vlekaři ze Ski Krupka na Komáří vížce. „Všechny potřebné revize a udržovací práce máme zdárně za sebou. Podle předpovědí to vypadá, že otevřeme asi až v lednu. Do Vánoc totiž moc sněhu meteorologové nehlásí,“ sdělil vlekař z Komáří vížky Gustav Vlach.

Komárka je zcela odkázaná na počasí, sněžnými děly totiž nedisponuje. Se svými třemi sjezdovkami patří k těm menším v kraji. „Potřeba je vždy minimálně třicet centimetrů sněhu, jinak nelze kopec rolbou upravit,“ vysvětlil Vlach.

Ceny vedení areálu nechá ve stejné výši jako loni. Celodenní jízdné pro dospělého tam vyjde na 260 korun, pro dítě (do 150 cm) pak zaplatí 180 korun. V provozu by na Komárce měla být opět i dětská školička.

Kostomlaty pod Milešovkou. Ilustrační foto
Obce u Radovesické výsypky propojí další silnice

Kde si letos s velkou pravděpodobností vůbec nezalyžujete, tak to bude Osek. Sjezdovka, která je dlouhá pouze 200 metrů, nebude oficiálně v provozu. Tamější vlekaři si totiž nevydělali na revizi vleku. „Nebyl sníh, tak jsme nemohli jezdit a tím pádem si ani vydělat na provozní záležitosti. Vlek pro veřejnost letos neotevřeme,“ uvedl osecký vlekař Jiří Černý.

Kromě sjezdového lyžování mohou lidé, v případě, že je sníh, vyrazit na hřebeny Krušných hor. Přívržence běžeckého lyžování tam mohou využívat desítky kilometrů stop Krušnohorské magistrály. Dopravit se do hor lze v zimě skibusem Litvínov - Osek - Dlouhá Louka a také vlakem. Ten jezdí až na Moldavu o víkendy, svátky a prázdniny.

Ceny jízdného na Bouřňáku2 hod - 200,- Kč
3 hod - 300,- Kč
4 hod - 400,- Kč
Večerní lyžování
3 hod – 350 Kč
Mikeska
1 hod – 100 Kč
Děti do 6-ti let, nebo 120 cm v doprovodu dospělého – zdarma
Ceny jízdného na Komáří vížce
celodenní dospělá – 260Kč, dopolední 180 Kč
celodenní dětská (do 150 cm) – 180 Kč, dopolední 130 Kč