Soutěž je letos obohacena o nový rozměr – děti připraví zdravé pohoštění a navrhnou s kým a proč se o svačinu podělí a tím ho potěší.

RADOST PŘI SPOLEČNÉM STOLOVÁNÍ

„Soutěžní disciplínou je i tentokrát příprava zdravé svačiny. Každoročně však přinášíme do soutěže inovace, a tak letos chceme děti přivést k pochopení, že jídlo bychom měli připravovat s láskou a pak si s radostí užít společné chvíle při stolování," vysvětluje Eva Nepokojová, koordinátorka Zdravé 5.

Odborná porota bude hodnotit nejen složení pokrmu a lákavý vzhled, ale i myšlenku, jak týmy naloží s do soutěže připraveným pohoštěním. Hodnota pokrmu pro 4 osoby by se měla pohybovat kolem 100 korun. Nákup surovin v hodnotě sto korun pro jeden tým jako každoročně nahradí školám zasláním nákupní poukázky do prodejny Albert.

Soutěžící mají za úkol navrhnout, komu připravené pohoštění darují a udělají mu tak radost. „Mohou to být osamělá paní ze sousedství, babičky a dědečkové v domově důchodců, paní učitelky, kuchařky ze školní jídelny, dlouhodobě nemocný spolužák, případně rodiče a podobně," doplňuje Eva Nepokojová.

ČTYŘI SOUTĚŽNÍ KATEGORIE

Do kuchařské soutěže Coolinaření se Zdravou 5 se mohou zapojit tříčlenné týmy ve čtyřech soutěžních kategoriích. Soutěžní disciplínou je zdravý pokrm studené nebo teplé kuchyně vhodný jako svačina.

Recept společně s fotografiemi z přípravy a předání pohoštění včetně obhajoby výběru obdarovaného přihlásí každý tým prostřednictvím www.zdrava5.cz do 7. dubna 2017. Odborná porota bude hodnotit nejen složení pokrmu a jeho lákavý vzhled, ale i zajímavý celkový koncept přihlášky splňující kritéria soutěže.

Porota soutěže vybere do celostátního finále 5 nejlepších týmů z každé kategorie z celé České republiky. Vloni se do finále probojovaly také Hastrmanky ze ZŠ Stříbrnická v Ústí nad Labem. Finále se uskuteční v polovině května v Praze a bude plné překvapení. Na výherce čeká i letos speciální zážitková odměna!