Dung Bui Duc (1962) bydlí oficiálně ve Vejprtech, ale již se odstěhoval do Znojma, Manh Hien Nguyen (1976) bydlí v Chebu a Linh Vu Duc (1963) v Domažlicích. Byli zadrženi při policejním zátahu 13. srpna 2012 v Teplicích.

Na začátku příběhu je anonymní oznámení o utajeném pěstování konopí v prostorách bývalého krytu civilní obrany v Teplicích. Při zátahu policie zajistila v objektu dva Vietnamce. Třetí se snažil utéci zadním vchodem uzavíratelným pouze zevnitř.

Protiletadlový kryt skrýval 2583 rostlin konopí. Rostliny byly v různé fázi růstu. Pěstírna byla kompletně vybavena elektroinstalací s 263 výbojkami o výkonu 600 wattů. Připraveno bylo k použití také 80 pytlů substrátu.

Čtyři měsíce

Poslední kontrola z hasičského záchranného sboru v protiletadlovém krytu proběhla v polovině dubna minulého roku. Kryt byl tehdy zcela prázdný, nevětraný a zatuchlý. O čtyři měsíce později byl již pronajatý a přeplněný kvalitní technikou pro intenzivní pěstování marihuany. Podle vietnamských zahradníků tam bylo horko a téměř nedýchatelno. Žili zcela izolovaní a měli strach o své zdraví.

Experti potvrdili, že v krytu byly nalezeny rostliny pěstované tzv. indoor postupem. Jednalo se o vyšlechtěné rostliny, specializovaný kultivar pro získání marihuany.

Jsou nevinní

Zahradníci Manh Hien Nguyen a Linh Vu Duc tvrdili vyšetřovatelům, že byli podvedeni. Měli v krytu pěstovat zeleninu, ne marihuanu. Když zjistili, že jde o pěstování marihuany, nemohli odejít, ač chtěli, protože byli údajně v krytu zavřeni.

Třetí, Dung Bui Duc, prý byl na místě jenom proto, že právě přivezl, na žádost jiného Vietnamce, potraviny v krabicích a taškách. Policisté našli v obytné místnosti tištěné i rukopisné instrukce jak pěstovat konopí, aby z něho byla žádaná marihuana.

Superutajení?

Všichni tři obžalovaní mají jedno společné: Tvrdí, že je najali Vietnamci, které neznají. Nejtypičtější je výpověď od Dung Bui Duc: „Byl jsem požádán jedním Vietnamcem, abych odnesl do nějakého města nějaké krabice. Jel jsem v autě nějakého Evropana, kterého neznám, byl jsem v zavazadlovém prostoru, nevím kudy a kam jsem jel. Potom jsem se dostal do místa, kde jsem byl zadržen. Nechal jsem tam krabice a v tom okamžiku přišla policie."

Evropan muže nabral do dodávky tam, kde ho vysadil Vietnamec, se kterým odjel od autobusového nádraží Florenc v Praze.

Že je v Teplicích, prý vůbec nevěděl, protože jel vzadu v nákladním prostoru dodávky bez oken. Podobně vypovídali i dva zahradníci, kteří byli zadrženi v krytu.

Manh Hien Nguyen u soudu uvedl, že neviděl a nevěděl nic. Že nepěstují zeleninu, ale konopí, vytušil až později. Chtěl odejít, ale byli v krytu uvězněni. Údajně byl rád, že je policie osvobodila.

Linh Vu Duc byl sdílnější. Také uvedl, že měli pěstovat zeleninu. Zatímco jeho kolega nikoho v krytu nikdy neviděl, byli tam zavření a opuštění, Linh Vu Duc potvrdil, že tam chodili i jiní Vietnamci, kteří provedli výsadbu a kontroly růstu rostlin. Ale maskovali se rouškami, tmavými brýlemi a čepicemi, aby je nebylo možné poznat. Také tento zahradník chtěl skončit a odejít, ale bylo mu řečeno, že může odejít až po sklizni.

Pokud zahradníci skutečně nevěděli, kdo je zaměstnal, a nevěděli, že byli dovezeni do Teplic, superutajení bylo nakonec k ničemu. Pěstírnu zlikvidovalo anonymní udání.(RO)