Postoupení celé věci k posouzení inspekcí je podle mluvčí krajské policie Jany Slámové běžný postup. A to bez ohledu na to, zda se zakládá na pravdě, nebo to je pouze domněnka. „Protože se v průběhu minulého týdne v mediálním prostoru objevily informace o ‚záměrném ignorování‘ narozeninové oslavy v hotelu Prince de Ligne ze strany Policie ČR, bylo šetření odboru vnitřní kontroly pozastaveno. Postoupili jsme to dle věcné příslušnosti Generální inspekci bezpečnostních sborů pro podezření z možného spáchání trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby,“ uvedla Slámová.

Podle mluvčí GIBS Ivany Nguyenové uvedený dokument, který jako podnět k posouzení inspekce dostala, obsahoval dva odkazy na internetové články. „V nich doposud neshledáváme žádné skutečnosti, které by nasvědčovaly tomu, že by zde bylo podezření ze spáchání trestného činu. Požádali jsme proto krajské ředitelství o doplnění. V případě, že bude doplněno o relevantní informace, začneme se záležitostí zabývat,“ konstatovala mluvčí GIBS.

Zpětnou kontrolu vlastních lidí nařídil v minulém týdnu krajský policejní ředitel Jaromír Kníže. A to v souvislosti s mejdanem v teplickém hotelu Prince de Ligne, který měl v pátek 22. a sobotu 23. ledna odporovat vládním nařízením v době nouzového stavu a opatřením v odkazu na protiepidemický systém PES. Tento víkend přitom policisté kontrolovali, zda jsou podniky v kraji zavřené, teplický hotel však v jejich hledáčku nebyl.

Antigenní testy na covid-19. Ilustrační snímek
Naštěstí žádné „Techtle Mechtle“. Na akci v Princi nikdo nakažený Covidem nebyl

Oslavy Bendových padesátin se mělo zúčastnit 50 lidí z různých koutů republiky, včetně místních VIP. Mezi nimi například ředitel FK Teplice Petr Hynek, expremiér Jiří Paroubek, poslanec a šéf Národní sportovní agentury Milan Hnilička, člen Rady ČT Jiří Šlégr, teplický zastupitel Michal Kasal nebo policejní ředitel Libereckého kraje Vladislav Husák. Většina z nich kvůli svému „přešlapu“ přišla o své funkce. Podezření na porušení vládních opatření v souvislosti s koronavirovou pandemií teď řeší policie. Prověřování případu ještě uzavřené nebylo.

Podle hygieniků se u účastníků oslavy zatím neprojevila nemoc Covid-19. „Nevíme o tom, že by se tam někdo vzájemně nakazil,“ uvedla v úterý 2. února teplická hygienička Eva Poláčková.

Účastníci utajovaného mejdanu tak mohou hovořit o štěstí, že se neopakuje něco podobného jako vloni při červencovém mejdanu v pražském podniku Techtle Mechtle. Klub se tehdy stal v hlavním městě velkým ohniskem nákazy. Vir se z něj prostřednictvím účastníků akce rozšířil i do některých dalších regionů. V přímé souvislosti s akcí hygienici evidovali nejméně 165 nakažených.