Na fotbale nebyla přes pět let. V neděli studentka Tereza Bártová z Oseka ale do hlediště Stínadel na šlágr 15. kola HET ligy Teplice – Plzeň zavítala, i když nedorazila po svých. V dubnu totiž o své nohy vinou meningitidy přišla. Na fotbalovou ligu jí pozval teplický klub, který si souboj s Plzní vybral jako hlavní bod propagace projektu #newlegs, jenž má za cíl vrátit Terezu ke sportu, který miluje a kterému se před tím, než přišla osudová nemoc, naplno věnovala.

SCHODY JSOU TRÉNINK

Bártovou životní rána nezlomila, s osudem se poprala ze všech sil. Půl roku po strašlivé události už opět chodí, protézy jí pomohly zdolat i dlouhé betonové schody teplického stadionu. Společně s více než šesti tisícovkami diváků tak mohla být u první ztráty Viktorky v právě probíhající sezóně. „Byl to pro mě dobrý trénink, zdolat tolik schodů nahoru do hlediště,“ říká s humorem pro ni tak typickým.

O tom, že Skláři se Západočechy remizovali 0:0, se dozvěděla až doma. „Mám ještě slabou imunitu, bála jsem se, že bych mohla něco chytit, byla jsem proto na stadiónu jen první půli. Sice jsem gól neviděla, ale potěšilo mě, že kluci Plzeň obrali, že jí nedovolili vyhrát. Celkově byla hodně dobrá atmosféra, nečekala jsem, že na konci listopadu přijde tolik lidí.“

Mladičká slečna nezůstala v davu nepoznána. „Lidé mě poznávali, uvolňovali mi místo, abych mohla jít. Pár lidí mě i oslovilo, hlavně ženy. Paní, které seděla vedle mě, mi říkala, že na fotbal nechodí, ale když prý jde výtěžek ze vstupného na mé konto, tak přišla. To mě dostalo.“

Masarykova nemocnice, ilustrační foto.
V ústecké nemocnici leží mladá žena z Oseka s meningokokem

Bártová byla před zlomovými událostmi, které ji kromě nohou připravily také o většinu článků prstů na rukou, velká sportovkyně. Milovala cyklistku, lyžovala, běhala. To jí pravděpodobně zachránilo život, vždyť lékaři dávali Tereze jednoprocentní naději na přežití, tělo sportovkyně boj se smrtí ale oproti předpokladům nakonec vyhrálo.

Jejím snem je opět se mezi aktivní sportovce vrátit. „Ještě to není úplně ono. Zlobí mě ledviny, musím chodit na dialýzu. Už mi ale rostou vlasy, to mě moc těší, každá ženská přeci řeší vizáž.

PLÁNUJE PARALYMPIÁDU

Snem pohledné Terezy je obnovit svou aktivní sportovní kariéru. Cyklistiku dělala závodně, plánuje proto do sedla kola opět usednut.

„Chtěla bych se zúčastnit paralympiády. Byl za mnou Jirka Ježek, který paralympijské hry v minulosti několikrát vyhrál, úplně mě namotivoval. Říkal, že by se mnou spolupracoval, radil, trénoval. Prý by mi pomohl i se sestavením kola,“ sní nezlomná sportovkyně o překonání sebe samé. „Vždyť já před nemocí byla skoro každý den někde sportovat. Naštěstí mám nohy amputované pod koleny, návrat ke sportu by díky tomu neměl být problémem,“ tvrdí.

V neděli proto v AGC Aréně Na Stínadlech nešlo jen o branky a body. Zápas měl také charitativní podtext. Každý divák, který v sychravém odpoledni na atraktivní střetnutí dorazil, podpořil deseti korunami právě statečnou Terezu. Teplický klub totiž ze všech sil podporuje projekt projekt #newlegs, jehož cílem je pro Bártovou shromáždit dostatek finančních prostředků na nákup odlehčených sportovních protéz. #newlegs podporuje celá řada organizací, sportovců a sportovních klubů, před nedávnem triko s logem projektu propagoval v Calgary i slavný hokejista Jaromír Jágr.

Jeden ze snímků nového benefičního kalendáře, jehož prodej pomůže Románkově rodině.
Na Teplicku zavládl smutek. Bojovník Románek své nemoci bohužel podlehl

Teplický klub totiž podporuje projekt #newlegs, jehož cílem je pro Bártovou shromáždit peníze na nákup odlehčených sportovních protéz. #newlegs podporuje řada organizací, sportovců a klubů, před nedávnem triko s logem projektu propagoval v Calgary i Jaromír Jágr.

Pro FK Teplice je zapojení se do charitativních projektů samozřejmostí. „Téměř od začátku sezóny věnují hráči na transparentní účet projektu tisíc korun za každý vstřelený gól, asistenci a čisté konto. Těší nás, že iniciativa přišla od samotných fotbalistů. Vrcholem našeho prozatímního snažení byl právě duel s Plzní, který je na podzim na Stínadlech nejexponovanější. Celkem z něj ze vstupného půjde na Terezin účet 61 830 korun, v hledišti jsme totiž napočítali 6 183 diváků. Šek slavnostně předáme při jarním duelu se Spartou,“ prozradil klubový ředitel marketingu a komunikace Martin Kovařík.

Radost z vybraných peněz mají i tepličtí fotbalisté. „Je to fantastické! S kluky jsme už dříve vybrali dost peněz, obrovsky nás to těší. Takovéto akce se musí brát samozřejmě vážně, vždy tomu musíme jít naproti, pomáhat tomu, vždyť nikdy nevíme, kdo z nás bude potřebovat v budoucnu pomoc,“ říká obránce žlutomodrých Tomáš Vondrášek.

Dalšími 15 tisíci koruny přispěli na konto Terezy Bártové i fanoušci Plzně. „Po zápase přišel náš spoluhráč Martin Fillo do kabiny, že mu fandové Viktorky dali 15 tisíc korun pro Terezu, že to prý pořádáme a ať peníze předáme té slečně. To se jen tak nevidí v dnešní době, klobouk dolů před plzeňským kotlem!“ prozradil Vondrášek ušlechtilý čin plzeňských příznivců.

„Chtěla bych celému teplickému týmu poděkovat. Nejen hráčům, ale i managementu, který se o propagaci celého projektu stará. Moc si podpory vážím, stejně tak mě hodně potěšilo gesto plzeňských fanoušků. Dojalo mě to,“ měla Bártová radost z vydařené neděle.

Na projekt #newlegs pomocí transparentního účtu 115-5166420227/0100 můžete přispět Tereze i vy.

Teplice - Plzeň 0:0
FOTO: Bojovné Teplice Viktorce rekord nedovolily. Jako první ji obraly o body!