Ústí nad Labem se přitom dlouhodobě potýká s desítkami objektů v havarijním stavu, všechny jsou ale v rukách soukromých vlastníků, řekla Jitka Stuchlíková z kanceláře ústecké primátorky. Naopak zájem už předem avizovaly Obrnice na Mostecku, které dosud na vlastní náklady bouraly budovy, které před tím vykoupily.

Ministerstvo pro místní rozvoj vypíše program na podporu demolic v sociálně vyloučených oblastech. Příští rok tak chce rozdělit 100 milionů korun.

Například v Ústí nad Labem je podle aktuálních údajů 20 objektů v havarijním stavu. Je mezi nimi celý blok domů v ulici Na Nivách nebo ruina někdejšího hotelu Máj. Všechny objekty jsou v majetku soukromých osob. "Bohužel, město Ústí nad Labem na tyto dotace nedosáhne právě proto, že domy nejsou v našem majetku. Stát by měl zvážit to, aby obcím finančně pomohl i s výkupem nemovitostí. U nás jde o desítky milionů korun. Takové prostředky město zkrátka nemá," řekla radní pro bezpečnost Yveta Tomková.

Za poslední tři roky dalo město na svoje náklady zdemolovat čtyři domy soukromých vlastníků. Městskou kasu to stálo přes čtyři miliony korun. "Právní oddělení magistrátu Ústí nad Labem pohledávky vymáhá, definitivní výsledky ale ještě nejsou," doplnila Stuchlíková.

O dotaci se pravděpodobně nebudou ucházet ani Litoměřice. Podle mluvčí Evy Břeňové o této možnosti radní ani zastupitelé zatím nejednali, v katastrálním území města ale žádný objekt v havarijním stavu není.

Například Chomutov podle mluvčího Jana Rödlinga zatím vyčkává. "O dotace bychom se rádi ucházeli. Bude ovšem hodně záležet na podmínkách dotačního programu," řekl Rödling. Město má na svém území 33 staveb, které pravidelně sleduje, 13 z nich každé tři měsíce. "Větším problémem jsou neudržované stavby v okolních obcích, přičemž v současné době řešíme jednu, která v havarijním stavu je. Vzhledem k tomu, že není známa adresa pobytu jejího vlastníka, bude zřejmě odstraněna na náklady města Chomutov," dodal Rödling.

Naopak zájem o dotace už dříve avizovaly Obrnice na Mostecku. Starostka Drahomíra Miklošová (ODS) byla jednou z iniciátorek dotačního programu. Obrnice už na vlastní náklady zbouraly dva panelové domy, které před tím vykoupily. Obec to stálo zhruba pět milionů korun. K bourání má připravené další dva domy. Stát by podle Miklošové měl ale zvážit i finanční pomoc na výkup bytů od soukromých vlastníků. I toto v Obrnicích už roky dělají. "Je to jediná účinná cesta, jak zabránit dalšímu sestěhovávání sociálně slabých a nepřizpůsobivých," uvedla už dříve Miklošová.