Po dlouhých letech defenzivy, kdy mohla města na severu Čech jen pasivně přihlížet sestěhovávání problémových obyvatel a vzniku nových a nových vyloučených lokalit, konečně dochází na protiútok. Municí jsou peníze, o které jde byznysmanům s chudobou především.

Radnice totiž začínají jedna za druhou využívat zákonné možnosti nevyplácet nově příchozím obyvatelům doplatky na bydlení. Majitelé domů, kteří za nájem mnohdy otřesných bytů požadují po sociálně slabých nekřesťanský nájem, tak vyjdou naprázdno. Seznam ulic, kde bude toto opatření platit, má už i Ústí nad Labem. A padají také první trestní oznámení.

Byznys s chudobou zatím ale stále bují na severu Čech. Nepřímo to vyplývá z šetření úřadu práce, který se zaměřil na lokalitu sídliště Kovářská ve Varnsdorfu. V mnoha zdejších bytech soukromých vlastníků platí nájemci z řad sociálně slabých přemrštěné nájemné.

DÁVKY NA PRÁZDNÉ BYTY

Jak uvedla lokální konzultantka pro Varnsdorf z Agentury pro sociální začleňování Jana Bohuňková, kontroloři zjistili hned několik nesrovnalostí v souvislosti s dávkami na bydlení a nájemními smlouvami.

„Šlo o vyplácení dávek na prázdné byty a neoprávněné zápočty záloh na elektřinu. Nesrovnalosti prošetřila ředitelka místního úřadu práce, která zjistila rozpory mezi nájemními smlouvami a skutečností,“ vysvětlila Bohuňková.

Podle Bohuňkové představují problém i neexistující standardy pro nájemní bydlení. Mnoho malometrážních bytů v sociálně vyloučených lokalitách obývá velký počet osob, byty jsou nevyhovující z hlediska hygieny a obchodníci s chudobou v nich nastavují nepřiměřeně vysoké nájemné.

Ilustrační foto.
Obce brzy vyhlásí zóny bez dávek na bydlení. Hrozí řetězová reakce

Například na sídlišti Kovářská žije zhruba 700 obyvatel, z toho okolo 280 dětí a výjimkou nejsou ani případy, kdy například 1+1 obývá 8 až 10 osob, přičemž za tuto bytovou jednotku rodina platí 12 tisíc měsíčně.

V případě sídliště Kovářská úřad práce neváhal a kontaktoval policii. „Vzhledem k podezření, že by mohlo ve městě docházet k podvodnému jednání, jsme policii podali podnět k prošetření situace,“ potvrdila mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková s tím, že prokáže-li se neoprávněné pobírání dávky, úřad vyčíslí přeplatek a požádá vrácení vyplacených peněz.

Policie poznatek od úřadu práce prověřuje. „Zatím ale nevyšlo najevo nic, co by ukazovalo směrem k tomu, že byl spáchaný trestný čin,“ říká děčínská policejní mluvčí Petra Trypesová.

VYHÝBAVÉ ODPOVĚDI

Varnsdorfský starosta Stanislav Horáček o praktikách podnikatelů s chudobou ví. Ve městě už také funguje pracovní skupina, ve které jsou zástupci radnice, policie, úřadu práce i Agentury pro sociální začleňování.

„Podnět pro prošetření nesrovnalostí ve vyplácených sociálních dávkách a předražených zálohách vyšel právě z této pracovní skupiny. Při svých dřívějších písemných dotazech nebo při osobních setkáních s ministryní práce a sociálních věcí Michaelou Marksovou jsem na tuto problematiku nedostával žádné odpovědi nebo jen vyhýbavé,“ připomněl Horáček.

Jak upozorňuje Bohuňková, praktiky mazaných majitelů nemovitostí nejsou jen doménou Varnsdorfu. „Pracovníci agentury se s nimi setkávají ve většině velkých sociálně vyloučených lokalitách Ústeckého kraje,“ zmínila Bohuňková.

Sídliště v Mojžíři.
Sociálně slabí jsou rukojmí majitelů bytů. Za nájem dávají příliš

Výjimkou není Most, Teplice či Ústí nad Labem. Od června si ovšem města mohou určit, kde přestanou nově příchozím nájemníkům vyplácet doplatek na bydlení. Majitelé nemovitostí tak mají mít omezenější přístup k penězům státu prostřednictvím předražených nájmů pro sociálně slabé.

Města v regionu inspiroval Most a Jirkov, kde začali připravovat omezení doplatků na bydlení jako první. Brzy by se k nim měl přidat právě i Varnsdorf, který omezí doplatky v ulicích Kovářská a Žitavská, své rizikové lokality vytipovalo už i Ústí nad Labem.

„Magistrát několik měsíců pracoval na lokalitách, které vytipovaly městské obvody. Ve spolupráci s orgánem sociálně právní ochrany dětí, městskou policií a policií, které poskytly statistiky přestupků a přečinů, jsme zaměřili lokality s nežádoucími sociálními jevy. Úřad práce by po vyhlášení nového opatření nadále neměl do těchto lokalit vyplácet doplatky na bydlení nově příchozím osobám,“ uvedla mluvčí magistrátu Romana Macová.

POLICIE JE TU JAKO DOMA

Ústecký seznam obsahuje desítky domů, kde radnice hodlá zavést opatření obecné povahy. Lokality jsou častým místem výtržností, často v nich zasahují policisté i sociální pracovníci. Opatření se dotkne například Předlic, Mojžíře, Purkyňovy ulice na Střekově, ale i několika ulic v Trmicích. Vlastníci domů nyní mají měsíc na to, aby se k návrhu vyjádřili.

Odborníci volají po tom, aby se k nájemním bytům soukromníků přistupovalo obdobně jako v případě ubytoven od roku 2015. Vláda tehdy novelou zákona o hmotné nouzi upravila podmínky pro vyplácení doplatku na bydlení pro osoby žijící v ubytovnách. Stanovila, že každá osoba musí mít určitý počet metrů čtverečních, čímž zabránila „přeplňování domácností“.

Zprovoznění babyboxu nové generace v ústecké nemocnici
Babybox je více na očích. Lidé se obávají, že zoufalé matky umístění odradí