„Když vezeme pouze běžné příjmy a běžné výdaje, tak jsme v plusu zhruba půl milionu korun," řekl starosta Duchcova Zbyněk Šimbera. Celkový rozpočet je ale schodkový a to ve výši cca 37 milionů. Proti deficitu se vymezila část opozice. „Návrh jsme nemohli podpořit, protože potřetí v řadě projídá rezervu, kterou Duchcov měl," komentoval jednání zastupitel Petr Knorr.

Zhruba 37 milionů půjde v Duchcově do investic. Město má z dřívějších let zhruba 70 milionů přebytek. Duchcov má v plánu například: koupit nové hasičské auto (cca 7 milionů), opravit střechu a komíny na ZŠ A. Sochora (cca 12 mil.) či udělat nové fasády na dvou městských domech na náměstí Republiky (cca 5,5 mil.). „37 milionů je hodně orientačních. Schodek bude určitě nižší. Celkové částky projektů budou menší, protože soutěžemi se podaří ceny srazit dolů. Navíc na některé projekty budeme žádat dotace. V nich jsme poslední roky poměrně úspěšní," řekl starosta a dodal: „Ze zákona máme povinnost se starat o městský majetek tedy školy, školky, sportoviště atd.. Nemůžeme stavby nechat chátrat. Investice jdou tedy tímto směrem. Každá zateplená budova má menší nároky na energie a to městu ve finále šetří peníze."

Duchcov by rád v příštím roce realizoval asi 25 investičních akcí. Jednou z nich je i oprava pomníku Duchcovský viadukt. Tento záměr též vyvolal kritiku u opozice. Podle ní by se peníze měly dát na něco smysluplnějšího. „Kolem pomníku je rozbitá dlažba. Podloží se srovná a ta samá dlažba se tam položí. Stavební práce přijdou maximálně na 200 tisíc korun," vysvětlil starosta Šimbera. (kos)