Prohlédnout si ho můžete v přítomnosti průvodce vždy o víkendech, až do konce září od 10.00 do 16.00 hodin.

„Absolvovat prohlídku kostela je možné individuálně v rámci uvedené provozní doby, mimo čas polední pauzy od 12.00 do 12.30 hodin, s posledním vstupem v 15.45 hodin. Pro návštěvníky je připravený průvodcovský text v českém, německém a anglickém jazyce. Vstupné je stanoveno na 20 Kč na osobu, bez možnosti uplatnění slev, děti do 140 cm mají vstup do kostela zdarma," informovala vedoucí ITC Osek Iveta Soukupová.

Dlouhá desetiletí zamčený a chátrající kostel sv. Petra a Pavla v Oseku, jehož krásný interiér byl skryt očím veřejnosti, radnice převzala spolu s přilehlými pozemky od Biskupství litoměřického, do majetku města. Nejprve přišlo na řadu zvelebení okolí.

„Bylo to tu strašně zarostlé. To všechno včetně zahrady kolem kostela pracovníci Služeb města Oseka vysekali a vyčistili. Pak jako první přišla na řadu rozbitá okna, aby do kostela nemohli létat holubi. O vyčištění a úklid kostela se postarali obyvatelé azylového domu, který je v sousední budově bývalé fary," popsala jak začaly práce na záchranu kostela a jeho zpřístupnění veřejnosti, starostka Oseka Lenka Říhová.

Kostel a zahrada kolem je podle starostky ideálním místem jako oddychová zóna, k procházkám maminek s dětmi, prostory kostela pak k pořádání kulturních akcí jako jsou výstavy nebo koncerty.

Práce na záchranu a obnovu kostela a jeho okolí probíhají na etapy tak, aby byly únosné pro rozpočet města.

V kostele už se uskutečnila řada kulturních akcí jako byl např. koncert renesanční hudby, výstava Hrabišicové páni z Rýzmburka, výstava výtvarných prací dětí, ale také se zde slavnostně předávala vysvědčení žákům 9. tříd končících povinnou školní docházku v ZŠ Osek. Posledními úspěšnými akcemi byly Římský koncert Collegia hortensis a koncert Čtvero ročních období Antonia Vivaldiho.