„Nové mimořádné opatření se na naše řidiče vztahuje tak jako dosud. Ochranu úst a nosu musí mít při kontaktu a odbavení cestujících,“ řekl Jan Holub, mluvčí společnosti Arriva. Nemusí je mít na obličeji ani v době jízdy mezi stanicemi. Podle ředitele teplické společnosti Arriva City Petra Havlíka někteří řidiči nosí brýle a respirátor může být komplikací. „Mlží se brýle, špatně se v tom dýchá. Je to omezující. Takže řidiči nemusejí mít respirátor při řízení,“ upřesnil Havlík.

Doteď stačily látkové roušky, nově musí mít cestující právě respirátory. Ne všichni to ale budou zřejmě dodržovat a mohou zkoušet nařízení obcházet. „My je ve vozidlech budeme na tuto novou povinnost upozorňovat. Věříme, že případných nedorozumění bude co nejméně, protože veřejnost je informována z médií a řada lidí už dnes vyšší úroveň ochrany dýchacích cest používá. Například v našich vlacích zavedeme také nově doplňkový prodej respirátorů FFP2, aby cestující bez této povinné ochrany dýchacích cest nemusel být vyloučen z přepravy,“ doplnil mluvčí společnosti Arriva Holub.

Podle předsedy odborů Arriva City a rovněž řidiče MHD Josefa Linharta se cestující z většiny chovají disciplinovaně. „Nezažil jsem zatím případ, kdy bych se musel s nějakým cestujícím hádat, že by neměl zakrytá ústa, jak je nařízeno,“ sdělil Linhart. Podobnou zkušenost prý slyší od svých kolegů.

Lupič, zloděj. Ilustrační foto.
Covid ovlivnil kriminalitu v Ústeckém kraji. Lupiči a bytaři vloni zaplakali

Pro cestování teplickou a bílinskou MHD si lidé musejí respirátory pořídit v obchodě. Ve vozidlech se prodávat nebudou. V centru Teplic mají respirátory v dostatečném množství například v asijských prodejnách. Koupit se dají i v prodejně potravin u zastávky v Proseticích (škola) nebo Na Konečné. Mají je také v lékárně na náměstí Svobody.

Řidiči dostávají respirátory pro osobní využití od podniku. „Už od loňského jara zásobujeme naše zaměstnance ochrannými prostředky a v očekávání tohoto opatření jsme se předzásobili i odpovídajícími respirátory,“ podotkl Holub.

Cestující se ani nemusejí bát, že by vozidla byly „zavirována“. Podnik je podle Holuba pravidelně dezinfikuje. „K ošetření prostor používáme spolehlivé ozonery. Zařízení má k dispozici každé naše depo,“ konstatoval.