Ministr zemědělství přijel, slíbil a v prosinci už by měli podle jeho slov první zemědělci dostat kompenzace za škody způsobené letošním suchem, neúrodou a kritickou situací zejména v živočišné a rostlinné výrobě. 

„Zjišťujeme pomocí dotazníku rozsah škod a zpracováváme jednoduchý matematický vzorec pro výpočet vyplácení,“ řekl ministr Miroslav Toman při setkání se zemědělci, které se konalo ve čtvrtek 27. září v Mostě.

Před asi stovkou účastníků uvedl, že si je vědom toho, že právě Ústecký kraj se nachází v oblasti takzvaného Krušnohorského dešťového stínu a patří mezi nejvíce zasažené. „Kompenzace škod začneme vyplácet od prvního prosince tak, jak budou uzavírány všechny škody na zemědělských komunitách,“ přislíbil Toman.

Zemědělci na Teplicku se zásobují krmnou slámou. Sena je nedostatek
Přijede ministr? Zemědělci zápasí se suchem na pastvinách.

„Jsme rádi, že ministr dorazil a že se o nelehkou situaci zajímá,“ řekla Deníku ředitelka Okresní agrární komory Most - Teplice Ludmila Holadová s tím, že právě sucho a vedra způsobila výpadek sklizně obilovin a píce, což bude zemědělcům výrazně chybět v tržbách nejen v letošním roce, ale promítne se i do roku příštího.

Podle předsedy představenstva Krajské agrární komory Jaroslava Brožka byla sklizeň obilí v Ústeckém kraji nižší oproti dlouhodobému průměru o 25 procent s výnosem pouze 5,11 tuny na hektar. Kritická situace podle něj ale nastala v živočišné výrobě.

„Zemědělci museli stáda na pastvě přikrmovat, protože tam nezbylo nic víc než holá zem. Zkrmovali zásoby z první seče určené pro zimní období, která už tak byla oproti předchozím letům o polovinu nižší, a druhá seč pícnin ani vojtěšky tak nenarostly. Někteří chovatelé už o prázdninách avizovali, že budou muset svá stáda výrazně omezit,“ přiblížil Brožek.

Sucho. Ilustrační foto
Rekordní sucha. Letošní rok je druhý nejchudší na deště za posledních 58 let

Před setkáním v Mostě zveřejnilo ministerstvo zemědělství plány týkající se ochrany před suchem a nedostatkem vody, které chce provést v příštích patnácti letech.

„Letošní rok jasně ukázal, že do budoucna bude sucho velkým problémem. Je jasné, že opatření na zadržení vody v krajině nebudou stačit. Budou možná třeba další přehrady, proto připravujeme rozšíření takzvaného generelu lokalit pro akumulaci povrchových vod,“ řekl ministr Toman.

Generel obsahuje místa, která je v případě potřeby teoreticky možné využít pro stavbu velkých vodních nádrží. Nejde o plán výstavby přehrad, jak se často mylně uvádí, ale o skutečné zajištění ochrany lokalit před využitím pro zástavbu například dopravní infrastrukturou, průmyslovými podniky nebo obytnými komplexy.

Před dvanácti lety byly v generelu chráněny téměř dvě stovky lokalit. Po nátlaku obcí a ministerstva životního prostředí jich je nyní jen 65.

Ilustrační foto
Rohlíky budou o pár desetníků dražší, tvrdí pekaři. Kvůli suchu