„Vypadá to výborně, už to bylo zapotřebí," říká pan Petr při pohledu na probíhající opravy domů. Souhlasí s ním i dvě ženy, které si se zájmem prohlížejí rozestavěná díla. „Mě se v Bílině líbí, že se zde vše opravuje. Je to o moc lepší, než to bylo dřív. Tady tu poštu co dělají, to je úplně nádherný," shodují se.

Obyvatelstvo je ale různé a některým jsou probíhající práce lhostejné, dalším pak vadí fleky na fasádě či nerovnosti. „Domy na náměstí se musí dělat vápenou technologií, kterou doporučí Národní památkový ústav a z toho důvodu nemůžeme ovlivnit barevnost fasády," říká referent stavebního úřadu MěÚ Bílina Oldřich Jedlička. „Co nám doporučí památkový ústav , který je odbornou složkou Státní památkové péče, jsme povinni přijmout do svých závazných stanovisek a nějakým způsobem to zde na náměstí vytvořit. Máme možnost vymezit odstín fasády, ale to je jediné, co můžeme. Od obyvatel města Bíliny zaznamenáváme reakce takové, že se jim nelíbí fasády, z kterých pronikají bílé fleky. Ale to je vlastnost vápené omítky," doplnil Jedlička.

Fasádní úprava dvou domů na náměstí Míru je téměř dokončená. V současné době se pracuje na rohovém domu, který spojuje Wolkerovu ulici s náměstím. Zde by se měla po dokončení obyvatelům objevit okrová barva nové fasády. Práce budou pokračovat a pokračují, konkrétně na budově, kde sídlí živnostenský odbor a také odbor dopravy. „V této chvíli se opravuje fasáda, nerovnosti a následně se objeví barva zeleno šedá," sdělil Jedlička.(ks)