Několik desítek metrů od hraniční čáry na Moldavě jich v bývalé německé celnici bylo asi 35. Česká policie několikrát řešila jejich překročení hranice. Chodili si do české horské obce kupovat cigarety a tabák. „V objektu zůstává podle našich pozorování pouze ochranka určená k ostraze ubytovny. Jaké bude další využití hezkého objektu zatím nevíme. Snad místní samospráva u našich sousedů přijde na nějaké smysluplné řešení, které povede k oživení života na obou stranách hranice. Oživení v předešlých měsících nebylo úplně nejvhodnější pro naši lokalitu," uvedla Kardová.

Odchod obyvatel bývalé celnice se neobešel bez incidentů. „Vše se odehrálo na německé straně, kdy pětice nespokojených žadatelů o azyl zahájila v předvečer stěhování protest formou „Sitzstrike" takže obsadili parkoviště před objektem, rozdělali oheň, sesedli se k němu zahaleni do pokrývek z ubytovny a nechtěli se nastěhovat zpět ani do ubytovny na Cínovci. Požadovali jiné zařízení nebo byty," řekla místostarostka Eva Kardová.

Stávka trvala nepřetržitě dva dny, poté je německá policie přesvědčila a odvezla. Ohniště, odpadky i nábytek z budovy byly uklizeny a na hraničním přechodu se rozhostil klid. „Česká i německá policie stále monitoruje území a my věříme, že k nějakému dalšímu narušení ani v budoucnu nedojde. Chceme nadále rozvíjet turistické vztahy s německou stranou a oplocený objekt přímo v centru turistické oblasti do těchto snah příliš nezapadá."

Uprchlíci jsou stále, ale na německé straně Cínovce. Stěhování je čeká pravděpodobně na konci tohoto roku či v prvním čtvrtletí roku příštího. „Máme informace z německé strany, že jako první uzavřeli zařízení u hranic na Moldavě. Cínovec má přijít na řadu jako druhý a to v horizontu měsíců," pronesl starosta Dubí Petr Pípal.

V areálu bývalé německé celnice na hraničním přechodu Cínovec-Altenberg je 110 uprchlíků. Budova je oplocena. Přes silnici má svoji služebnu německá policie. Na nákupy si azylanti původem ze Sýrie, Iránu, Iráku i Afghánistánu chodí do německých supermarketů v Altenbergu. Přes hranici do Česka nekorzují, alespoň městská policie Dubí nezaznamenala žádné takové případy.