I přes velké pokroky v léčbě nemůže chodit ani mluvit a bez pomoci rodičů nebo odborného asistenta se neobejde. Aby toho nebylo málo, v raném věku prodělal meningitidu. Kryštofovi a jeho rodičům se nyní rozhodla pomoci parta motorkářů.

„Každý rok míříme s Kryštofem do speciálních lázní na Ostravsku, aby se jeho zdravotní stav stále zlepšoval. Část výloh nám zaplatí zdravotní pojišťovna, ale další peníze musíme doplatit. Speciální lázeňské procedury, které Kryštofovi nejvíce pomáhají, totiž žádná pojišťovna neproplácí,“ říká Kryštofova maminka Lucie. Na každý pobyt v lázních tak musí rodina doplácet desítky tisíc korun.

Malému postiženému chlapci chtějí pomoci motorkáři z řad zaměstnanců ČEZu. O víkendu se sjeli k ledvické elektrárně, aby tam a také v zázemí sousedních dolů na svých naleštěných strojích nafotili kalendář pro příští rok.

„Nástěnný kalendář se bude jmenovat Jednou stopou pro Kryštofa. Výtěžek z jeho prodeje připadne právě rodičům handicapovaného Kryštofa z Krupky,“ uvádí mluvčí severočeských energetiků Ota Schnepp.

Barbora v Oldřichově: pláže a kemp
Lidé na Teplicku míří k vodě mimo lázeňské město

Pro motorkáře energetické společnosti to nebude první takový charitativní počin. Podobnou formou už před lety tito vyznavači rychlých strojů finančně pomohli rodičům zdravotně postižené dívky. „Zatímco tehdy na motorkách pózovaly ženy, nyní tomu bude v kalendáři naopak. Své stroje osedlali muži,“ říká hlavní organizátorka focení Kamila Češpivová.

Jedním z těch, kdo podporuje myšlenku, že motorkáři mají srdce na pravém místě, je ředitel ledvické elektrárny Jiří Šinágl. Sám patří k vyznavačům rychlých motorek a nemohl chybět ani při předchozí akci na podporu postižené dívky. Tehdy se chopil kladívka licitátora, při dražbě kalendáře pro Kryštofa už ale bude mezi kupci. „Letos ze mě v žádném případě vyvolávače neudělají, chci se aktivně zapojit a budu přihazovat, dokud to půjde,“ smál se Jiří Šinágl při víkendovém focení.

Rodiče devítiletého Kryštofa vítají každou pomoc. Vědí, že ji potřebují především proto, aby jejich dítě mohlo být šťastné. „Náš syn je úžasným bojovníkem, který má rád svět kolem sebe. A my bojujeme a radujeme se s ním. Peníze získané prodejem kalendáře určitě smysluplně zhodnotíme,“ shodují se rodiče.

Zahájení 864.lázeňské sezóny
Inspekce odhalila na Lázeňské padělky i nebezpečnou atrakci

Pomoci se chlapci dostává také od přátel rodiny. K těm patří například učitelka anglického jazyka Dagmar Pike. Finance se snaží dávat dohromady prostřednictvím projektu Run and Help neboli Běhání, které pomáhá, jež funguje pod záštitou Konta bariéry.

„Viděla jsem to jednou v televizi a hodně mě to zaujalo. Řekla jsem si, že něco podobného přeci můžeme udělat také pro Kryštofa,“ vzpomíná na prvotní impuls pomoci Dagmar Pike. Peníze vybrané při charitativních bězích, které pořádá, jdou Kryštofově rodině.