„Hlásil jsem se do výběrového řízení, ale to je už pro mne uzavřená kapitola. Psali mi, je to čtrnáct dní, že si vybrali jiné uchazeče. Už jsem na ten dopis zapomněl. Ale přišla mi celá ta transakce pěkně podezřelá," prohlásil Freimann.

Podle města ale Freimann neodpověděl ani na dotaz, zda může zveřejnit jeho profesní životopis a koncepci. „Já s tím souhlasil, psali mi na e-mail, zrovna jsem byl v cizině. Hezký den," ukončil hovor Freimann.

Krom odpadlého kněze Freimanna jsou mezi uchazeči samozřejmě také odborníci. Nejznámější je asi historik Václav Houfek, v současné době pověřený jeho řízením. Známé je i jméno Evy Balaštíkové, v letech 2007 až 2013 ředitelky ústecké pobočky Národního památkového ústavu. V současnosti vede odborné oddělení v Národním zemědělském muzeu Praha. Další jména jsou na webu města.

Evžena Freimanna z pravoslavné církve vyloučili roku 2013. Člen jeho samozvaného rytířského řádu byl i lékař Jaroslav Barták, souzený za několikanásobné znásilnění.

Jak uvedl ústecký radní Jaroslav Achab Haidler, který je i zároveň předseda výběrové komise, nového ředitele budou znát tento měsíc. Funkce by se měl ujmout 1. dubna. „Tři nejlepší uchazeče budeme grilovat v kanceláři primátora 12. března," dodal radní Haidler.